Kapela ADOVANY září na mezinárodní scéně, teď se chystá dobýt české publikum

Kapela ADOVANY září na mezinárodní scéně, teď se chystá dobýt české publikum

20.05.2024 - 21:44

Zprávy

Už jste slyšeli o Adovany? Tato pětičlenná česká kapela kombinující rock, pop, funky a indie, se svou autorskou hudbou a propracovanými videoklipy získává jedno ocenění za druhým. A to jak ve světě, tak i doma.  V New Yorku s jejich videoklipem Ordinary Guy vyhráli první cenu jako kapela roku a v Londýně zabodovali rovnou ve dvou různých soutěžích i jako vítěz hlavní ceny. S českou verzí tohoto videoklipu vyhráli na Prague Music Video Awards. V minulosti vystupovali jako předkapela na koncertech Chinaski nebo Kosheen, ale aktuálně jsou součástí hned několika tuzemských festivalů, pracují na dalším albu a postupně se i na české hudební scéně dostávají na výsluní. Kapelu Adovany si dobře zapamatujte, protože o nich ještě rozhodně uslyšíte. A možná už brzy, protože právě jsou ve finále soutěže o možnost zahrát si na největších českých festivalech. 

Aktuálně jejich nejúspěšnější videoklip má anglickou i českou verzi a sbírá ocenění po celém světě. Písničku napsal The Mirek (zakladatel kapely Miroslav Krutina), o produkci se postaral Aleš Zenkl a za scénářem i režií stojí divadelní a seriálový herec Tomáš Krutina. Kameru obstarával Petr Silovský.  Hlavní roli ve videoklipu si zahráli zpěvačka Natálie Skotnická a hostující mladý talentovaný herec Tomáš Dalecký, známý například ze seriálů Metoda Markovič: Hojer, Iveta, Specialisté nebo z filmu Střídavka. Anglická verze singlu nese název Ordinary Guy a za stejnojmenný klip v Londýně na BIFF (Bright International Film Festival) obdržela kapela ocenění Award Winner, z London Music Video Awards mají doma ocenění Honorable Mention a v New Yorku byla kapela Adovany vybrána z celkové konkurence 600 projektů z celého světa v rámci festivalu NIL Gallery a získala cenu Best Band Award of the Year. Název české verze je Jako pěna a tato verze videoklipu nedávno vyhrála hlavní cenu na Prague Music Video Awards a k tomu ještě klip získal další ocenění: best music video, grand prix: czech music video, grand prix: pop music video a grand prix: music video.

V současné době se kapela dostala do finále soutěže unikátního projektu o možnost zahrát si na největších českých festivalech. O tom, kdo postoupí, rozhodnou hlasující na stánkách Čistého festivalu. „Pokud se vám líbí naše hudba, budeme rádi, když nás podpoříte a dáte nám svůj hlas. Hlasováním se navíc automaticky zařadíte do slosování o celkem 160 vstupenek na celkem 13 skvělých festivalů. Je to obrovská šance. Hlasování probíhá do konce května,“ promlouvá ke svým fanouškům kapela.

Minulý rok kapela vydala své debutové album s názvem Talk To Me!, které obsahuje 12 anglických singlů a je ve stylu indie rock/indie pop. Na nahrávce hostuje slavný bubeník Roman Vícha (Ewa Farna a Muff). O produkci se podělili Aleš Zenkl (Port10 Studio), Amák (Golden Hive Studios) a Kuba Tengler (Noisy Pots). Nyní jsou již v dokončovací fázi své druhé desky, kde by měly být písně už jen v českém jazyce. „Ještě to necháme trochu zrát, pak si nahrávky poslechneme a rozhodneme, zda je pustíme do světa v podobě alba. Už se na to těšíme," dodává frontman kapely Adovany Mirek k dalšímu albu, které by mělo vyjít tento rok na podzim.

Aktuálně máme před sebou několik koncertů v rámci českých festivalů, na které se moc těšíme, protože živé hraní je součástí našeho tvůrčího procesu. Ty písničky se musí "ohrát", aby si sedl výraz i frázování. Baví nás pracovat za pochodu a zdá se, že se nám ta tvůrčí volnost vyplácí, když vidíme ocenění ze všech stran. Vážíme si toho o to víc, že nejsme (zatím) žádní profíci, máme svá zaměstnání a muziku děláme pro radost,“ dodává The Mirek.

Kde můžete ADOVANY slyšet v nejbližší době

11.5. Most - Family Food Fest
17.5. Plasy u Plzně - Woodstock 2024
2. 6. Roztoky u Prahy - Skutečná Středočeská liga
7. 6. Semmmtěš - Rock a jiné múzy
23. 6. Praha - Hanspaulský festival
2. 8. Čeladná u Ostravy - Ladná Čeladná
3. 8. Nová Pec u Lipna - Novopecké slavnosti
10. 8. Mělník - Mělnický košt

BIO KAPELY (www.adovany.cz)

Kapela se začala tvořit 2018, hrály se duety, balady, vlastní i převzaté. Cílovka byly malé sešlosti, bary… Dvorním autorem kapely je kytarista a zpěvák Mirek Krutina (v civilu působí jako obhájce a právní expert na trestní právo). Postupně se kapela vyvíjela, rozrůstala, žánrově posouvala a přešla čistě na vlastní autorskou hudbu. Přidala se Květa Klajblová (sax a zpěv; v civilu biochemička), Solvína (baskytara; v civilu manažerka cest. ruchu) a v únoru 2019 bubeník Ondra Gojda (v civilu ajťák). Kapela na nic nečekala, koncertovala od podzimu 2018, ale své založení počítá až od vstupu bubeníka a od okamžiku, kdy má svůj dnešní název, tedy od roku 2019. V létě 2019 nastoupila do ADOVANY zpěvačka Natálie Skotnická (dříve Pink Angels; v civilu tvoří umělecké designové šperky). Bubeník Ondra se v roce 2021 vydal směrem k jinému žánru a založil vlastní projekt. Poté hrálo s kapelou několik dalších bubeníků (z nichž nejdéle Vojtěch Řehák). Nyní kapela s nadšením najímá ty nejlepší profesionální bubeníky, vždy na pozici hosta. S ADOVANY již hráli Roman Vícha (studio), Matěj Lienert, Michal Kolouch Daněk, Kuba Tengler. Kapela čile produkuje. Má přes 20 singlů na sítích a okolo 10 videoklipů. V prosinci 2023 ADOVANY konečně vydali své první album Talk To Me! Do alba zařadili 12 svých autorských písniček v angličtině ve stylu indie. Na podzim 2024 chystají ADOVANY novou rockovější desku v českém jazyce.

Kapelu sledujte na jejich oficiálním FB profilu

Zdroj:

 

Fotogalerie