Kapela Nil vydává svoje nejlepší skladby akusticky

Kapela Nil vydává svoje nejlepší skladby akusticky

22.04.2016 - 14:08

Zprávy

Autor: Helcl

Původně to byl jen plán na pár koncertů. Vyměnit elektrické nástroje za akustické, přibrat cellistku a vokalistku a původně rockové skladby odehrát v akustických aranžích. Koncerty měly však takovou odezvu, že s nimi přední česká rocková kapela Nil nakonec objížděla kluby a festivaly dva roky. Nyní původně rockový materiál osekaný až na dřeň vychází i na CD a digitálně.

Desetipísňovou kolekci nazvanou SPRING, WINE & VERONICA, lze považovat zároveň za první best of kapely. Podle prvních ohlasů nahrávka ukazuje jednu z nejlepších českých rockových zpěvaček Hanku Kosnovskou v životní formě.

„Když jsme před dvěma lety na akustické turné vyráželi, potřebovali jsme se přizpůsobit prostoru a hlasitosti malým divadelním klubům a kavárnám, kam jsme nemohli navézt naši aparaturu. Dneska to vidíme jako zásadní krok v historii kapely a zaznamenání akustického programu byl další logický krok. Díky poklidnější atmosféře písní mohl naplno vyniknout Hančin zpěv a mohli jsme využít do té doby pro Nil ne zcela obvyklé nástroje,” popisuje kytarista Nilu Komár.

Vydání alba podpoří Nil na aktuálním turné. „Celé turné s náma odjede jako host cellistka Veronika Hložková a naživo na něm představíme i tři nové písničky,“ říká baskytarista Nilu Kobez a dodává, že aktuální akustické album vznikalo jiným způsobem než předchozí kapelové nahrávky. „Základy jsme nabrali v krásným malým studiu Wavedesign v Lanškrouně, ale to zásadní, tedy mix a postprodukci jsme dodělávali doma u kytaristy Komára. Mazlili jsme se s každým detailem a hlavně jsme chtěli desku, kde by vynikl zpěv Hanky, a to se nám podařilo,“ dodává.

Kapela Nil existuje na české scéně již deset let. Od té doby odehrála více jak tři stovky koncertů (včetně festivalových vystoupení na Rock For People, Colours of Ostrava, Masters Of Rock, Trutnov Open Air a mnoha dalších) a vydala tři alba. V roce 2005 předskakovala Čechomoru na jejich halovém turné. V polovině roku 2005 se NIL účastnil soutěže Coca Cola Popstar, po jejímž žebříčku vystoupal až do finále. Během svého působení NIL koncertovali i za hranicemi Česka. Pravidelně se vrací do Polska, Německa, Itálie nebo Holandska. Právě v Nizozemí muzikanti navázali kontakty s populární americkou kapelou Live. Jejich zakládající člen Adam Kowalczyk dokonce před několika lety přijel své oblíbence podpořit na jejich koncert v pražském klubu Vagon. Tam také vystoupil jako host se svým akustickým blokem.

Zdroj: BrainZone Promotion

Fotogalerie