Pocta Karlu Gottovi

Pocta Karlu Gottovi

30.11.2015 - 16:46

Zprávy

Autor: Ivan Rössler

Psát o čemkoliv jiném než o Gottovi v souvislosti s letošním Českým slavíkem je zcela zbytečné. Celý večer se čekalo, zda přijde, a když skutečně přišel, vše co se doposud dělo, bylo zapomenuto. Gott a jeho čtyřicet slavíků zcela smázlo veškeré ostatní dění. Jen desetkrát za padesát ročníků mu zlatý slavík unikl a jeho celkové skóre 40:10 je za více než padesát let naprosto neskutečné. Nikdo na světě v žádné jiné anketě popularity něčeho takového nedosáhl.

Výsledek svědčí o tom, že Gottovo publikum je stálé a že z každé generace se najde dostatečný počet fanoušků, kteří mu pošlou svůj hlas. Prvního slavíka nedostal, tím byl Waldemar Matuška, ale pak už na pomyslném „zlatoslavičím" trůnu seděl poměrně pevně.

Pravda, je to „jen" anketa popularity, ale je podpořena dalšími úspěchy. V obdobné anketě popularity Týtý zvítězil více než třicetkrát. Od roku 1962 vydal bezpočet gramofonových desek v mnohamilionových nákladech, počet jeho rozhlasových a televizních vystoupení jde do tisíců, napsalo se o něm mnoho knih a tisíce článků. Má úspěch v mnoha zemích. Nikdo jiný tady v jeho oboru není a jak jsem se tak občas díval na nové talenty, dlouho ani nebude.

A přesto, že je hvězdou největší velikosti, je nesmírně skromný a pracovitý. Za ta leta, co se známe, jsem se o tom mohl mnohokrát přesvědčit. Karle, ze srdce gratuluji k tvé čtyřicáté slavičí trofeji a držím ti palec, abys i nadále vítězil! Věřím, že dosáhneš vítězství i nad chorobou, která tě zasáhla, protože vím, že jsi velký bojovník, který nesnáší prohry.

 

Poděkování Františkovi Jiráskovi za fotografie, které mi zaslal i za jeho laskavý souhlas k jejich zveřejnění.

Ivan Rössler

Fotogalerie