Vesper chrlí další pecky a dělá vlny!

Vesper chrlí další pecky a dělá vlny!

25.08.2023 - 12:45

Zprávy

Kutnohorská hard-popová kapela Vesper více než rok pracovala na svém sedmém řadovém albu. K patnáctiletému výročí existence, jež oslavila v loňském roce, se rozhodla nadělit dárek nejen sobě, ale především věrné fanouškovské komunitě. Album Nová vlna se starým obsahem vychází 21. srpna 2023 a je pojaté velmi netradičně.

Od června roku 2022 Vesper pod producentským vedením Ondry Škocha tvrdě makali na nahrávání nových verzí svých songů z let minulých. „Když jsme koncept alba představili Petru Korálovi, jehož si vážíme jako sofistikovaného hudebního kritika, řekl nám, že je to taková bestofka naruby,“ směje se kapelník Milan Jahodář. Faktem je, že z jedenácti oficiálně uvedených skladeb je jen jedna zcela nová. Všechny ostatní jsou zásadně po novu producentsky uchopené písně z let minulých. „S Ondrou Škochem se nám výborně spolupracovalo už na naší minulé desce, která nesla název VI. A tak nebylo jiné volby, než se pokusit s jeho pomocí vytěžit maximum i ze skladeb, kterým se v minulosti z naší strany nedostalo náležité péče,“ glosuje klávesista, zpěvák a autor několika vesperáckých hitů Pavel Ladra.

Název alba v sobě nese historickou symboliku

Název novinky odkazuje na nové zpracování starších vesperáckých písní, ale zároveň připomíná čtyřicáté výročí vydání nechvalně proslulého článku v komunistické Tribuně lidu, který v roce 1983 znamenal stopku pro celou tehdy slibně se rozvíjející českou novovlnou hudební scénu. Pro vydání alba Nová vlna se starým obsahem byl proto zvolen i symbolický datum a čas – 21. srpna 2023, 8:00 hod.

Singly už brázdí virtuální prostor

Vesperácká Nová vlna se starým obsahem nabídne i dva singly, které spatřily světlo světa na jaře a v létě letošního roku. První se jmenuje Hamlet a jeho zajímavost spočívá v tom, že se jedná o první díl písňové trilogie, přičemž na albu se objeví všechny tři díly. Druhý singl, vypuštěný bezprostředně před vydáním alba, se jmenuje Mraků se ptej a klipem ho obdařil Radek Tupý, sázavský fotograf a kameraman. „Radkovi moc děkujeme, klip je pro nás velmi důležitou součástí působení ve veřejném prostoru. Sociální sítě se bez obrazového doprovodu prakticky neobejdou a tak jsme rádi, že má kapela Vesper mezi svými příznivci i takové nadšence, jako je právě Radek. Je s ním skvělá spolupráce a moc si toho vážíme,“ chválí tvůrce klipu kytarista Vesperu Martin Jahodář.

Streamovací služby jsou samozřejmostí

Přestože kapela Vesper, jak o sobě tvrdí, je plná staromilců, a proto tvrdošíjně vydává svou hudbu na fyzických nosičích, je prezentace vesperáckých písní na všech nejznámějších a nejdůležitějších streamovacích platformách samozřejmostí. Takže 21. srpna v 8:00 hod. …

Hard-popová kapela Vesper má na svém kontě sedm řadových alb a deset oficiálních videoklipů. Existuje od roku 2007 a většina členů má kořeny na Kutnohorsku. Poslední rok fungovala na českou scénu poměrně netradičně - bicí party obstarával sampler, kterému kapela dala jméno Dr. Cyril Rambajz, ale v současnosti se na postu bubeníka objevuje stále častěji vynikající muzikant Lukáš Kučva.

 

Fotogalerie