https://www.traditionrolex.com/16 VOJTĚCH URBÁNEK NA NOVÉM ALBU ROZEHRÁVÁ STRUNY MĚSTA | Muzimax.cz
VOJTĚCH URBÁNEK NA NOVÉM ALBU ROZEHRÁVÁ STRUNY MĚSTA

VOJTĚCH URBÁNEK NA NOVÉM ALBU ROZEHRÁVÁ STRUNY MĚSTA

10.12.2020 - 10:34

Zprávy

Písničkář, kytarista a textař Vojtěch Urbánek natočil v pravém slova smyslu urban-folkové album. Vtáhne vás do ulic a potemnělých koutů města, v jehož kulisách se proplétají, utvářejí a mizí lidské osudy. Pozoruje, vypráví, střídá perspektivy, přemýšlí nad tím, co se děje kolem i sám nad sebou.

Zhasínám Karlín je živá nahrávka bez umělých kudrlinek navíc. V osmi písních se tu autor představuje hned v několika polohách. Někdy hraje a zpívá jen s akustickou kytarou, jindy ho doprovází pulzující kapela ve složení Mikuláš Čimbura (klávesy / synth bass, Ploy) a Miroslav Faderholz (bicí, Ploy). Prostor dostal i zvuk foukací harmoniky, jejíž melodie jsou výrazným poznávacím znamením hned několika písní. 

Nosnou složkou všech skladeb jsou texty. Mihne se v nich třeba Gabriela, která chce odjet někam daleko, ale místo toho natrvalo zakotvila v baru, poslední nájemník, který na poslední chvíli rekapituluje svůj život nebo Lída, čekající na mostě Legií, zatímco nad Evropou se rozpíná děsivá hrozba. Jinde Urbánek předkládá posluchačům rozporuplnou vizi ráje nebo popisuje, co mu běží hlavou před vystoupením.

„Album Zhasínám Karlín je z největší části nahrané živě. Mám rád, když je z nahrávek slyšet ta chvíle, kdy vznikají. Osm písní. Některé z nich jsem v Karlíně dokončil, některé rozepsal. To album je tečka jedné kapitoly. Najdeš tam příběhy, město, lidi, lásku, stopy, noc i svítání,“ říká písničkář. Album vychází na streamovacích platformách a také v limitované sérii 100 kusů na CD. Ke každému nosiči je připojena unikátní fotografie ze série, kterou Urbánek pořídil přímo v ulicích Karlína.

Na nahrávce dále spolupracovali Ian Kelosky (recording, mix, mastering), Lukas Landa (zpěv), Martina Nováková (zpěv) a Jana Šteflíčková (zpěv). Fotografie: Lenka Reiterová. Design: Mario Carpe. 

Autorem všech písní je Vojtěch Urbánek. Aranže: Urbánek, Čimbura, Faderholz. Nahráno: First Floor Studios, Sub Studios Prague (vokály). ℗ & © Vojtěch Urbánek, 2020 

Odkazy na album Zhasínám Karlín

Spotify > https://open.spotify.com/album/79vXTF684Jv3y0nBSrUAcc?si=ETVwNzikQl-ZIziiFGBNKw

Web > www.vojtechurbanek.cz 

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16