https://www.traditionrolex.com/16 POPMUSEUM PŘIPOMENE SVÁTKY ČESKÉHO A SLOVENSKÉHO BIGBÍTU | Muzimax.cz
POPMUSEUM PŘIPOMENE SVÁTKY ČESKÉHO A SLOVENSKÉHO BIGBÍTU

POPMUSEUM PŘIPOMENE SVÁTKY ČESKÉHO A SLOVENSKÉHO BIGBÍTU

19.11.2017 - 19:27

Zprávy

V prosinci uplyne půl století od 1. československého beatového festivalu. Byla to akce přelomová: „přes všechny výhrady... poskytl festival docela přehledný obrázek o tom, kam až to domácí beatová scéna dotáhla,“ pravil Ondřej Konrád, hudební publicista (a pamětník, někdy i protagonista těch událostí, zkráceně insider) dvacet let poté v časopiseckém seriálu, z nějž povstala první kniha o historii českého a slovenského rocku před rokem 1989.

Jak léta plynula, získal festival pověst milníku v historii českého a slovenského bigbítu. A proto (ale nejen pro to) připravilo pražské Popmuseum výstavu, která zdokumentuje kořeny, průběh a dopad 1. čs. beatového festivalu, jakož i jeho dvou pokračování v letech 1968 a 1971.

 Výstava představí genezi, skvělou historii a hořkosladký konec celé akce, včetně dnes již zcela zapomenuté karlovarské zápletky a „přípravných studií“ na pódiích pražských klubů Olympik a Music F club. Připomene „všechny ty bystré muže a ženy“ v zákulisí festivalu, a samozřejmě i ty, kteří se v průběhu těch nezapomenutelných odpolední a večerů střídali na pódiu pražské Lucerny. Mezi exponáty nechybí fotografie, plakáty, nahrávky i autentické exempláře ocenění, kvůli kterým tenkrát v zákulisí Lucerny vřely mezi některými účinkujícími vášně.

Výstava má ovšem ještě jeden, nikoli nepodstatný rozměr. Představí i některé dobové festivaly a přehlídky v regionech, mnohdy právě československými beatovými festivaly inspirované.

Vernisáž výstavy proběhne 22. listopadu 2017 v prostorách Popmusea v KC Kaštan (Praha 6 – Břevnov). Výstava potrvá do února 2018.

P. S.: Ochutnávka výstavy bude k vidění i na koncertě k 50. výročí 1. čs. beatového festivalu, který se bude konat 17. 12. 2017 v pražské Lucerně. V pondělí 4. 12. proběhne v Popmuseu poslechový pořad k 1. výročí úmrtí Radima Hladíka. Mistra beatové kytary se bude týkat i bilanční výstava Rok bez Radima, která bude od 4. 12. k vidění v pobočné galerii hudebního klubu Vagon v Praze na Národní třídě.

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16