50 let v šoubyznysu – Hana Zagorová

50 let v šoubyznysu – Hana Zagorová

25.07.2016 - 09:29

50 let v šoubyznysu

Autor: Ivan Rössler

S Hankou jsem se poznal poměrně pozdě. Jednak byla v šedesátých letech v Ostravě a do Prahy přesídlila až v letech sedmdesátých a to už jsem do novin moc nepsal. Stále víc mne pohlcoval rozhlas a studia filosofie. Aniž bychom se kdy viděli, zpívala jednu moji písničku v jedné rozhlasové soutěži, byl to sice krátkodobý šlágr, ale později – snad naštěstí  - zapadl.

Poznali jsme se, až za mého působení na Nově a dokonce jsme pár let poměrně úzce spolupracovali. To bylo tak: Jednoho dne se na Nově natáčel pořad ČTVERÁCI. Měl jsem jako obvykle zapnutou v kanceláři televizi a navolen kanál s obrazovým i zvukovým výstupem ze studia, takže jsem jedním okem mohl sledovat průběh natáčení. Mezi čtveráckými hosty Báry Štěpánové jsem zahlédl Hanu Zagorovou. Vzpomněl jsem si, že kdysi moderovala úspěšný televizní pořad, jmenoval se Dluhy Hany Zagorové. O chvíli později jsem na toto téma debatoval s programovou ředitelkou Líbou Šmuclerovou a během této debaty vznikl nápad oslovit nejen Hanku, ale i Štefana Margitu. Už ani nevím kde, ale zaujal nás svým suchým humorem. Nebyli jsme si jisti, zda věhlasný operní zpěvák náš nápad moderovat show přijme, ale za pokus to stálo.

Když jsem se vrátil do své kanceláře, pohledem na obrazovku televize jsem zjistil, že ve studiu je právě pauza, tak jsem se za Hankou vydal. Nabídku jsem jí sice řekl poměrně tichým hlasem, ale ostatní umělci poměrně zpozorněli a po mém odchodu prý na Hanku chvilku koukali méně srdečně než obvykle. To víte, show v televizi by chtěl mít každý. Nicméně Hanka za sebe sice nabídku přijala, ale pokud jde o Štefana, byla zdrženlivá, nicméně slíbila, že mu to vyřídí a ještě večer zavolá.

Stalo se, ale Štefana nabídka moderovat pořad společně s Hankou sice zaujala, ale problém byl v tom, že následující den odlétal do Paříže, kde ho čekalo delší angažmá. Furiantsky jsem řekl, že není žádný problém, abych do Paříže na pár dní zajel, tam v klidu program připravíme a protože Paříž není tak daleko a ve Štefanově angažmá je vždycky pár dní volna, v tom jeho volnu, které stejně plánoval strávit v Praze, pořad natočíme. A tak se taky stalo. Potulovali jsme se mezi Café de la Paix, restauracemi Chez Clemant či Au pied de cochon a jinými a obklopeni gastronomickými lahůdkami a dobrým vínem jsme rozmarně tlachali o nové show. Nebudu to napínat, pořad se jmenoval Hogo Fogo a byl postaven na nejrůznějších nachytávkách, které jsme pravidelně, obvykle opět při dobrém víně, vymýšleli.

Tak to bylo několik let, já jsem vždycky z podkladů od Hanky a Štefana připravil jakýsi scénář a myslím, že výsledek byl docela zajímavý. Později ty nejlepší úryvky vyšly i na DVD. Zajímavé ale je, že v archívu nemám ani jeden novinářský rozhovor s Hankou, takže to dneska berte jen jako malou vzpomínku, jak vznikl jeden z pořadů Novy a snad i dobrý pracovní vztah a možná i přátelství.

Ivan Rössler

 Foto: Alexander Janovský

Fotogalerie