50 let v šoubyznysu - Helena Vondráčková

50 let v šoubyznysu - Helena Vondráčková

18.04.2016 - 00:01

50 let v šoubyznysu

Autor: Ivan Rössler

S Helenou Vondráčkovou se znám od jejího příchodu do Prahy, kde se velmi rychle stala přední hvězdou divadla Rokoko, jehož ředitel Darek Vostřel patřil do týmu tří „vé“: Vobruba – Vašta – Vostřel. Pro ty, co ony časy nepamatují, připomínám, že „Pepík“ Vobruba byl dirigentem Tanečního orchestru Československého rozhlasu, Jaromír Vašta pak skvělý televizní režisér. Spolupracovat s tímto týmem bylo velice prestižní záležitostí. Je jasné, že Darek Vostřel všechny své hvězdy z Rokoka pravidelně dostával do rozhlasových studií (hity vznikaly především za doprovodu TOČRu) a na televizní obrazovku. Už první písnička s TOČRem (Červená řeka) zajistila Heleně obrovskou popularitu a rok poté i zmíněné angažmá v Rokoku. Dokonce jí přinesla vítězství v anketě Zlatý slavík (1965).

Pamatuji se, jak mi v roce 1967 Karel Svoboda přehrával svou píseň Vzdálený hlas, se kterou společně s Helenou jeli do Rio de Janeira na festival Zlatý kohout. Sice nevyhráli, ale Helena se stala alespoň Miss festivalu.

O Heleně jsem často psal, dělal s ní rozhovory, pamatuji se, že tenkrát bydlela v Přemyslovské ulici na Vinohradech. Když mi v roce 1968 nabídl Jiří Malásek po svém návratu z festivalu San Remo, abych otextoval písničku Gli occhi mei, měl jsem radost, že byla určena právě Heleně. Nazval jsem jí Utíkej a Josef Vobruba při natáčení v refrénu přidal rozpustilé „j“, takže Helena v refrénu zpívá „jutíkej“.

Ve stejném roce vzniklo pověstné trio Golden Kids: Marta Kubišová - Helena Vondráčková a Václav Neckář. V té době se tato trojice zpěváků zúčastnila prestižního hudebního veletrhu MIDEM (1968 a 1969), dostala měsíční angažmá v pařížské Olympii a tak Bohuslava Ondráčka napadlo, vytvořit z nich oficiální trio. Ondráček byl jedním z nejtalentovanějších hudebních skladatelů, kterého jsem poznal. Působil mimo jiné i jako hudební dramaturg divadla Rokoko a byl známým objevovatelem talentů. Byl to on, kdo přivedl do Prahy Václava Neckáře (čtěte).

Golden Kids  byla bomba. Byl jsem na jejich koncertu v Teplicích. Nejsem si jist, ale myslím si, že to byl jejich vůbec společný koncert, i když oficiálně je za něj považovaná vyprodaná Lucerna. A ještě k názvu Golden Kids - údajně ho vymyslel textař Zdeněk Rytíř. Golden Kids zanikli ze známých důvodů na počátku roku 1970. To už byla Helena nesmírně slavná: procestovala celý svět a absolvovala bezpočet festivalů. S písní Malovaný džbánku vyhrála Sopoty. Našel jsem v archívu článek, který jsem publikoval v roce 1971 ve Světě v obrazech. Byl to vlastně dopis Heleny Vondráčkové z festivalu Zlatý jelen v rumunském Brašově. Možná bych mohl kousek ocitovat:

„Pravděpodobně to už víte, že jsem byla druhá. Teď sedím v hotelu, koušu do tužky a přede mnou stojí Stříbrný jelen. Čím začít. Snad tím, že jsem se ještě v letadle narychlo učila nazpaměť text povinné rumunské písně. Každý zpěvák totiž musel zpívat jednu rumunskou píseň, tu druhou si mohl zvolit už podle svého. Jako druhou jsem si vybrala Ostrovy pokladů od Bohuslava Ondráčka a Zdeňka Rytíře.  Samotný festival se konal v divadle, ve kterém byla postavena krásná a efektní scéna. Zpívalo se celkem čtyři večery. Vždy v první polovině byla soutěž, ve druhé zpívala nějaká hvězda. Osobně se mi líbil O. C. Smith, který mimo jiné zpíval písničku Little Green Apples.  (Česky ji známe jako Pochval strom za zelený listí. Zpívala ji nejen Helena, ale i Eva Pilarové a Jaromír Mayer). Jinak tam byla Dalida, Massiel apod.“

Dopis byl poměrně dlouhý a Helena v něm vyprávěla i o exkurzích a výletech. Nejvíc si užívala v osadě, kde chovali pstruhy a další ryby a kde jim uspořádali rybí hostinu.

Když jsem pracoval v televizi Nova, tak někdy na jaře 2005 mi zazvonil telefon. Volala Helena, že má zajímavou nabídku, velký projekt – čtyřicet let profesionální činnosti. Přijeli jsme tenkrát s Jirkou Adamcem do Řitky a Helena nám odvyprávěla, jaký má záměr. Jirka hned začal tvořit logické bloky písní a prakticky během krátké doby jsme se dohodli, že je to pro Novu velice zajímavé. I když se natáčelo 18. října, nechali jsme si onen úžasný koncert na sváteční vánoční dny. Bylo to megashow "Holka od Červený řeky" ve které společně s Helenou vystoupilo více než 35 pěveckých kolegů a kolegyň.

Pak jsme se pár let neviděli, mezitím jsem odešel z Novy a začal se věnovat vlastním projektům. Mimo jiné jsem dostal nabídku, abych psal scénáře k pořadu, který koupila TV Prima v Irsku a v originále se jmenoval Lyric board. U nás se vysílal pod názvem Hvězdy u piána. Jako moderátorku si Prima vybrala Helenu Vondráčkovou a tak jsem opět čas od času putoval do Řitky a spolupráce s Helenou znovu pokračovala.

Ještě jsme spolu jednali o koncertu obnovených Golden Kids v o2 areně, ale z tohoto projektu sešlo a tak se mi o tom ani nechce psát.

Helenu von Dráček (takhle zmátla jedny německé noviny svým von) mám rád. Je výborná zpěvačka, jakých není mnoho. A jsem rád, že jsem měl možnost s ní spolupracovat.

Ivan Rössler

Foto: Z archivu Ivana Rösslera

Fotogalerie