50 let v šoubyznysu - Porta 1985

50 let v šoubyznysu - Porta 1985

30.05.2016 - 09:54

50 let v šoubyznysu

Autor: Ivan Rössler

Porta byla, jak známo, založena v roce 1967 v Ústí nad Labem. Odtamtud si odnesla i svoje jméno odvozené od Porta Bohemica – Brána Čech. Pro mne je ale významný rok 1985. Pravda, byl jsem na Portě o rok dřív jako novopečený zástupce Pantonu rozhlížející se, co bych pro tuto firmu natočil. Získal jsem tehdy na Portě nějaké nahrávky a vydal narychlo upečenou audiokazetu Porta 1984. To ovšem narazila kosa na kámen. Pár dní na to přišla stížnost od Supraphonu, který si na Portu (a zejména na její název) dělal asi oprávněné nároky a s ročním zpožděním z ní vydával LP desku. To mě do jisté míry popíchlo k projektu, který doslova vešel do dějin.

Přišel jsem s nápadem natočit LP desku, kterou jsem nazval Panton na Portě live, která by se na Portě 24 hodin po natočení prodávala. Tehdejší šéfredaktor Pantonu mi k tomu dal zelenou a já se pustil do práce. Připravil jsem si univerzální obal (ten se tisknul a připravoval poměrně dlouho) a domluvil veškerou techniku. Zbývalo jen domluvit lisování. Když jsem navštívil Gramofonové závody v Loděnici, abych ředitele ing. Zdeňka Pelce o svém nápadu informoval, podíval se na mne s despektem a s nevolí pravil: „Vy po mně chcete, abych jen kvůli jediné desce, rozjel mimořádnou výrobu?“ Začal jsem ho přesvědčovat, jaká by to byla senzace, kdyby se něco takového povedlo. Nebudu vás napínat, řediteli se do toho moc nechtělo, ale naštěstí byl přítomen ing. Kůs, který řekl: „A co kdybychom to udělali. Aspoň si vyzkoušíme novou metodu DMM (direct metal mastering).“ Takže ta tři písmenka označující v té době novou metodu zrychlující výrobu (nebudu vás unavovat postupem) mi hodně pomohla.

Ing. Kůs byl natáčení osobně přítomen, odvezl si nahrávku, cestou mu ulítlo kolo u auta, takže jsme málem o nahrávku přišli, ale nakonec vše dobře dopadlo a já mohl večer na Dvoraně ukázat kovový kotouč s vyrytou nahrávkou, který šel do lisovny (ve skutečnosti jsem měl jen věrnou maketu). Pětadvacet tisíc lidí zatleskalo a zavolalo: umí.

Zájem byl nebývalý. První zákazník si stoupnul k prodejnímu stánku Pantonu prý už ve tři ráno. Zpočátku jsme stihli s několika pomocníky LP vkládat do obalu a přidávat k tomu leták se seznamem písní vytištěný přes noc v jedné plzeňské tiskárně. Pak už jsme to dávali zvlášť a každý si to venku kompletoval sám. Pokud chcete vědět, co na desce bylo, zajděte si na tento odkaz https://cs.wikipedia.org/wiki/Cesty_%2785,_Panton_na_Port%C4%9B tam to všechno je. Zatímco my jsme desku natočili 4. července a prodávali ji o den později, supraphonská deska vyšla o rok později. Nebudu tajit, že Supraphon zuřil a pomstil se ing. Kůsovi, kterému za to údajně překazil jednu zahraniční cestu. Paradoxní je, že Panton na Portě live je – stejně jako ostatní pantonské desky – dnes v katalogu právě Supraphonu.

Deska měla i nebývalý ohlas v tisku. Standa Motl o ní napsal: “To bude vtip nebo fantazírování…”, nechal se kdosi slyšet na prvním večeru Porty, když redaktor Československého rozhlasu a současně redaktor hudebního nakladatelství Panton Ivan Rössler oznámil přítomným, že se na Portě bude dít věc nevídaná: “Zítra ráno začíná veřejná nahrávka Pantonu na Portě a v pátek si budete moci koupit dlouhohrající desku i kazetu s touto nahrávkou.”

Lochotínem zaznělo - Umííí. Ozval se i potlesk. Ale ne zase tak bouřlivý, jak by kdekdo očekával. Nevěřících Tomášů bylo zřejmě mnoho. Jenomže - opravdu nešlo o vtip. Hned ve čtvrtek se nahrávka z vystoupení pardubické Stopy, Spirituál kvintetu, dvojice Janoušek - Vondrák, Dáši Voňkové, Ivo Jahelky, Palečka a Janíka a dalších skupin a písničkářů vezla do Gramofonových závodů v Loděnicích, aby zde obětaví lidé doslova přes noc vylisovali na pět tisíc dlouhohrajících desek a připravili čtyři tisíce magnetofonových kazet. Takovou frontu, která se před stánkem Pantonu na Portě vytvořila, jsem jakživ neviděl.

V témže roce jsem ještě dělal na Portě přímý přenos Mikrofóra a Radioporty. Ale o tom třeba někdy jindy, stejně tak i o tom, jak jsem tři roky Portu řídil jako šéfdramaturg a předseda rady Sdružení Porta (1990 – 1993).

Rád na Portu vzpomínám a možná se na ni letos pojedu po letech podívat. Ostatně vy můžete také. Jubilejní padesátý ročník se koná od 24. do 26. června v Řevnicích u Prahy. Více na http://www.porta-festival.cz/.

Ivan Rössler

Fotogalerie