https://www.traditionrolex.com/16 Slavík 51 x, Gott 41x - jen deset slavíků mu ulétlo! | Muzimax.cz
Slavík 51 x, Gott 41x - jen deset slavíků mu ulétlo!

Slavík 51 x, Gott 41x - jen deset slavíků mu ulétlo!

28.11.2016 - 22:02

Recenze

Autor: Ivan Rössler

Když v roce 1962 vymysleli v časopise Mladý svět anketu o nejpopulárnější interprety populární hudby a legendární Ladislav Smoljak, tehdejší redaktor tohoto časopisu, vymyslel pískacího slavíka a tím i název Zlatý slavík, netušili nejspíš, že tato anketa o mnoho let přežije jejich časopis. Nebudu zde uvádět výsledky, ty najdete na stránkách ankety Český slavík, jen se poněkud zamyslím nad novodobým vývojem této ankety a úspěšného televizního pořadu. Ano, úspěšného, protože mi před chvílí přišla od dr. Jaroslava Těšínského tato pyšná SMS: „tak Slavík byl nejsledovanějším pořadem večera. V cílovce 15+ ho sledovalo 1,300.000 diváků, naproti tomu Stardance měl kolem miliónu. V mladší cílovce 15-54 máme téměř dvojnásobnou sledovanost než Stardance.“ Musím ocenit odvahu dr. Těšínského, se kterou do této ankety každoročně jde s vědomím, kolik času a energie mu sebere jen shánění peněz od sponzorů. Bohužel, právě sponzoři poněkud zanesli základní anketu zpěvák, zpěvačka a skupina dalšími kategoriemi.

Pravda, ještě za dob mého působení na Nově (napsal jsem řadu scénářů ke Slavíkovi) jsme si s dr. Těšínským lámali hlavu, jak rozbít stereotyp ankety a dostat do ní mladé tváře. Tehdy vznikly kategorie Objev roku a Skokan roku. Skokan později zmizel, Objev zůstal. Dnes už se mi ale zdá zbytečné, aby o něm hlasovali diváci ještě během přenosu, ledaže by výnos z placených SMS byl významnějším příspěvkem pro život ankety.

Velmi dobrou kategorií jsou Slavíci bez hranic, které do hry vrátily slovenské umělce. Ostatně vrcholem večera byla píseň Nespáľme to krásne v nás Miro Žbirky a Mariky Gombitové. Můžete se o tom ostatně přesvědčit sami zde. Marika si zasloužila standing ovation. Vzpomněl jsem si na podobný úspěch Mariky na jednom z přenosů Českých Grammy z pražské Lucerny.

Určité pochybnosti mám ale o některých vedlejších cenách jako je Nejstreamovanější skladba roku, Hvězda internetu, Nejoblíbenější píseň rádia Impuls, ale rozumím tomu. Mnohem víc mi bylo sympatičtější, že o hudební doprovod se postarali zejména mladí interpreti: Jelen, Sebastian, Ewa Farna a další.

Slavík se vrátil do Hudebního divadla v Karlíně po dvaceti letech, jinak byl každoročně ve Státní opeře (jednou byl ale dokonce v Plzni, tam moderovala Tereza Pergnerová s Jiřím Suchým; o zajímavé a zdánlivě nesourodé dvojice jsme se ostatně snažili programově: Margita-Borhyová, Zagorová-Čok a podobně). Možná vás bude zajímat, proč se Zlatý slavík přejmenoval na Českého slavíka. Bylo to v době, kdy si Mladý svět dostatečně neochránil značku Zlatý slavík. Měl ji kupodivu chráněnou erotický časopis Penthouse. Vyjednal jsem tehdy, že Nova tuto značku od Penthousu koupila. Když s námi dr. Těšínský ještě společně s Milošem Zapletalem jednal o obnově Zlatého slavíka, Nova se s nimi z nějakého důvodu nedohodla a tak Zlatý slavík nám sice zůstal, ale anketu pod názvem Český slavík tehdy vysílala Česká televize. Nakonec jsme se dohodli, ale název už se na Zlatého slavíka neměnil, i když už to šlo. A vidíte, těch dvacet let uteklo jako voda. Nikdo se nediví, že opět vyhráli Gott s Bílou a Kabáti. Aspoň nějaké jistoty na tom světě máme.

Ivan Rössler

 

Reklama:

Dynamika Bohatství - osobní profil

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16