https://www.traditionrolex.com/16 Citron mezi cihlami aneb kterak Ocelové srdce rozpumpovalo bývalou brněnskou fabriku | Muzimax.cz
Citron mezi cihlami aneb kterak Ocelové srdce rozpumpovalo bývalou brněnskou fabriku

Citron mezi cihlami aneb kterak Ocelové srdce rozpumpovalo bývalou brněnskou fabriku

27.09.2016 - 18:47

Reportáže

Autor: Dědek

Spočteno aritmetickým průměrem, jedna z nejslavnějších a nejdůležitějších brigád tuzemského heavy metalu hraje v Brně či jeho nejbližším okolí v poslední době jednou za čtvrt roku. Po premiéře s Láďou Křížkem v loňském listopadovém Semilassu a lehkém dubnovém odskoku do Šlapanic měli brněnští fanoušci poprvé možnost vidět nový Citron zdarma v areálu obchodního centra Vaňkovka, kde se již tradičně pořádá prázdninový festival hudby, mluveného slova a všelijakých dalších různých atrakcí.

A když atrakce, tak i spousta atraktivních bab, jedna hezčí než druhá a třetí hezčí než čtvrtá. Jo jo, Citron měl vždycky dost hezké fanynky, které se dobře chytaly nejen na démonicky úchvatné ploužáky jako Už couvám nebo Kam jen jdou lásky mé.

Dobrou náladu před samotným vystoupením Citronu vytvořilo jak čepované pivo Matouš a nefiltrovaný Lobkowicz, sice za relativně vyšší jednotnou cenu 34 Kč, tak i brněnská hard rocková předkapela AERONAUT (dříve mající vtipný název Czech Label Society) s anglickými texty, leč vlastní tvorbou avizovanou jako Black Sabbath, Ozzy Osbourne a Black Label Society.

Třebaže převládala středně valivá, hutná tempa, je fakt, že kapela dokáže vystřihnout i slušnou vypalovačku, čímž svoje vystoupení učinila dostatečně barevným – v paměti mi utkvěly songy jako Ikarus a Cave Devil (česky „Jeskynní ďábel“, pod čímž si můžete představit věci hrůzné i lechtivé, anebo dohromady hrůzně lechtivé).

Dotknout jsme se mohli i oblohy (Touch The Sky – údajně historicky vůbec první skladba souboru) anebo Indiánů (Indians): do té doby měl kytarista za čelenkou zastrčeno pouze jedno jediné péro (baby, povídám za čelenkou!), na tuto skladbu si ovšem nasadil mohutnou náčelnickou, péry jenom opředenou, až začal krapet připomínat náčelníka Bílého buvola ze slavného filmu Vinnetou – poslední výstřel. Koneckonců, předpokládám, že k ohnivé vodě nemá tenhle kytarovej „aeronaut“ taky zrovna daleko…   

Už v tuhletu dobu bylo v areálu Vaňkovky docela slušně zaplněno, nicméně zhoustnout mělo pochopitelně především na letitými „uragány“ ošlehané Ostraváky.

Ano, ano, singlovka Uragán čtvrtečním éterem rovněž zahřměla, ovšem úvodním evergreenem CITRONU byl řízný Hon na bluda, následovaný sympatickým vzorkem z radegastovské ságy v podobě Setkání s Radochem.

Dalšími starými peckami (hrálo se především z obou nejslavnějších alb Plni energie a Radegast) se staly Zahradní slavnost anebo Rock, rock, rock či Ocelové srdce, kteréžto dvě hitovky spatřily světlo live světa logicky v samotném závěru vystoupení. Předtím došlo ale samozřejmě i na novinky (jak známo, Citron má na kontě jakožto dvoj-předzvěst připravované nové plnohodnotné desky dvě EP, Rebelie rebelů Vol. 1 a 2), z nichž jmenujme majestátní, textově velmi aktuální Píseň ztracených.

Stálým hostem na vystoupeních kapely je zpěvačka Táňa Kauerová zovaná Tanja, a ani Vaňkovka nebyla výjimkou. A tak zhruba v polovině celého citronovského setu se roztáhla sexy opona a na pódium vlétla se svým blokem  andělsky krásná a ďábelsky temperamentní někdejší bronzová slavice, aby přítomných mým odhadem několik stovek diváků rozdováděla nezapomenutelnou vzpomínkou, tak říkajíc „nezapomínkou“ na to, že Nad hlavou létá rokenrol, a to rokenrol ověnčený Zlatým trianglem za trojnásobné vítězství v někdejší slavné dobové hitparádě bratislavské televize Triangel.

Z radegastovské ságy si Tanja zapěla s Láďou Křížkem duet Kráska a Radegast, dalším duetem byly již zmíněné Křížkovy Kam jen jdou lásky mé, ovšem prvním překvapením večera byla do programu nově zařazená Tanjina píseň Ďábel se svatozáří ze zpěvaččina třetího (!) elpíčka. Koncertní překročení stínu debutové desky je dle mého názoru opravdu solidní flashback, tím ovšem výčet překvapení čtvrtečního večera zdaleka nekončí.

Dalším „vajíčkem á la kinder surprise“ bylo zařazení letitého hitu Revizor v podání citronovských strunařů, tj. bez frontmana Ládi Křižka. Příjemný letní drink, který osvěžil, ale přitom jste měli jistotu, že z něj nenadýcháte ani promile. A kluci svoje pěvecké party zvládli na výbornou, šlágr měl potřebnou atmosféru i drajv.

No a tím posledním důležitým šokem byla informace z úst Ládi Křížka, týkající se podzimního turné Citronu, Aleše Brichty a Miloše DODO Doležala pod názvem Souboj rebelů, a sice že toto turné pojede se zmíněnými kapelami jako host i bývalý zpěvák skupiny Kern, dnes frontman akustického tělesa Alband, pan Jaroslav Albert Kronek! Takže Albert po mnoha letech opět na elektrickém pódiu?!? A když píšu o překvapení, tak tedy - nechme se překvapit…

Ale zpátky ke koncertu samotnému. Tím, že byl celý rozdělený na několik souvisejících bloků, resp. celků (Citron, Tanja, Láďa Křížek + Tanja, instrumentální exhibice a samotný vygradovaný závěr, kdy se přidávalo), vyzněl nadmíru šťavnatě, dělal čest svému jménu, koneckonců tak, jak se v horkém létě na čerstvé ovoce sluší a patří.

Láďovi Křížkovi i Tanje to zpívá jako zamlada, kapela šlape jako dobře organizované zemědělské družstvo specializované na citrusy, zvuk hutný i čitelný zároveň, lidiček spousta, a z merchandise mne zaujalo tričko s výčtem všech tvrdě rockových citronovských alb na zádech (viz naše fotogalerie), jež vypadá opravdu, opravdu dobře. Good idea!

Čtvrtek ve znamení C.

C jako důležitý vitamín pro zdraví. C jako Cennost. C jako Captain (angl. kapitán, velitel, šéf). C jako CITRON.   

Text Dědek, foto Míťas (Metal-Line)

Bonus

Ďábel se svatozáří Live

 

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16