Československý beat-festival 2018 - Lešek Semelka

Československý beat-festival 2018 - Lešek Semelka

12.10.2018 - 09:44

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Lešek Semelka začínal se skupinou Cardinals. To mu bylo dvaadvacet a s touto skupinou se také zúčastnil 2. československého beat-festivalu. O dva roky později vystřídal Vladimíra Mišíka ve skupině Blue Effect, což mu zajistilo účast i na 3. československém beat-festivalu. Z Blue Effectu odešel v roce 1975, kdy založil vlastní uskupení Bohemia, ale o tři roky později se zase do Blue Effectu vrátil. V roce 1981 tuto skupinu definitivně opouští a zakládá S. L. S. (Společnost Leška Semelky). Skupina se po čtyřech letech rozpadla, ale Lešek ji v roce 2010 obnovil. V loňském roce vystoupil na obnoveném Československém festivalu po 50 letech v pražské Lucerně.

Leškovi jsem položil pár otázek:

Pro Československý beat-festival připravuješ dva koncerty 3. 11. v brněnském Sono Centru jako host finále soutěže festivalu a 13. 11. v pražské Hybernii, kde budeš hrát na počest Oldřicha Veselého. Jak se budou ty dva koncerty lišit?

Na brněnském koncertu 3. listopadu budu hrát se S. L. S. výhradně svoje skladby, ať už současné nebo z období Blue Effectu. V pražské Hybernii ještě přiřadím jako vzpomínku na Oldu Veselého krásnou lidovku „Ej padá rosenka“, kterou Olda velmi proslavil.

Když už jsme u té soutěže, účastnil ses někdy nějakých soutěží? A jak to dopadlo?

Beat-festivaly na přelomu šedesátých a sedmdesátých let nebyly soutěžní, i když se nějaké ceny udělovaly. Na jednom z tehdejších festivalů a promiň, že už si nepamatuji přesně, kdy to bylo, jsem dostal první cenu jako zpěvák, Radim Hladík byl nejlepším kytaristou a Blue Effect vyhrál v kategorii kapel. Bylo to pro mne o to cennější, že o tom rozhodlo publikum. I když Bratislavská lýra nebyla zrovna rockový festival, mám z ní jednu zlatou, a sice z roku 1979 za píseň „Šaty z šátků“ a v roce 1983 za písničku „Jména“ jsem dostal bronz. Taky dobrý.

Jak ses poznal s Oldřichem Veselým a jak jste spolupracovali?

Oldu Veselého jsem poprvé zaregistroval jako autora slavné písně „Válka je vůl“ a osobně jsem ho poznal na jakémsi koncertu v Brně, kde hrála i kapela Synkopy 61. Společně jsme začali hrát až později, kdy se Olda stal členem Blue Effectu a bylo to krásné období, protože jsme si velmi rozuměli a vytvořili album „Svět hledačů“.

Koncert připomíná ještě další dva hudebníky, kteří se rovněž narodili 13. 11. - Jana Čarvaše a Boba Frídla, znal ses s nimi? 

V Brně jsem poznal i poměrně hodně hudebníků: Sourozence Ulrychovy, Marthu a Tenu Elefteriadu, Boba Frídla, basistu Synkop 61 Jana Čarvaše, kytaristu a zpěváka Pavla Váně, bubeníka Zdeňka Kluku a řadu dalších. Jsem rád, že 13. listopadu v Hybernii si na to období zavzpomínáme. Zejména jsem rád, že si připomeneme nedožité sedmdesátiny Oldy Veselého, který nás v tomto roce, bohužel, opustil.

Co chystáš mimo tyto dva koncerty?

Rád bych ještě nějaký čas žil a hrál, než mě odnesou ze scény. A modlím se, aby to trvalo ještě hodně dlouho.

 

Ivan Rössler

Foto Mia Feres

Fotogalerie