Československý beat-festival - Brutální rozhovor

Československý beat-festival - Brutální rozhovor

25.10.2018 - 10:39

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Finále soutěže už bude velmi brzy - 3. listopadu od 18:00 v Sono Centru v Brně. Pokud ještě nemáte vstupenku, můžete si ji koupit. Odkaz je zde: https://goout.net/cs/listky/ceskoslovensky-beat-festival-finale-souteze/gdlc/

Posledním finalistou, o kterém jsme ještě nepsali, je skupina BRUTUS. Jejím protagonistou je Alexandr Pleska, o kterém jsem si ve wikipedii přečetl, že vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a je původně chemik v oblasti syntézy aplikovaných polymerů, objevitel iniciátoru pro výrobu bifukcionalizovaných kapalných polybutadienů. To se rockerům může hodit.

Známe se od roku 1982, kdy jsem skupině Brutus, ve které Saša Pleska dodnes působí, natočil pár písniček, a když jsme je odvysílali, seřval mě nějaký tajemník z Rakovníka, co si to dovoluji hrát kapelu, která je v Rakovníku zakázaná. Zdvořile jsem se zeptal, od kdy Rakovník řídí rozhlas a písničky jsme hráli znovu. Bylo to tehdy malé vítězství nad velkou blbostí.  Mikrofórum sice tehdy vyhrálo, ale ze skupiny Brutus se stal Kyklop. 

Kyklop jsem pozval na první ročník Rockfestu v roce 1986. Pak jsme se dlouho neviděli a udělalo mi radost, že Brutus postoupil do finále soutěže obnoveného Československého beat-festivalu, které se koná 3. listopadu v brněnském Sono Centru. 

Ale teď už odpovědi Saši Plesky, které jsou stručnější než otázky.

Kdo kapelu BRUTUS založil a jak se dali muzikanti dohromady?

Kapelu založil v roce 1966 Venca Matějka na Vánoce v Rakovníce. Brzy se vyměnili všichni členové, z nichž někteří jsou dosud žijící.

Jaký je váš největší úspěch?

Padesát let nepřetržité existence a vystupování. A také výhra v SMS soutěži Čs. beat-festivalu.

Čeho byste chtěli dosáhnout?

Oboustranného uspokojení.

Máte nějaký vzor na české či světové scéně?

Vzor 58?

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Pátky a soboty podle webu brutus.cz.

Aby to naše „povídání“ mělo nějaký konec, vybral jsem z profilu Alexandra Plesky, který je uveden v knížce Tomáše Bednaříka „Ve spárech rock ´n ´rollu“ pár vět: Alexander PLESKA - klávesové nástroje, zpěv, autor většiny vlastního repertoáru. Člen skupin Elektronic(k), Kyklop a Brutus od roku 1974. Přezdívka: Stařík resp. Zachar. Jeho první big beatovou kapelou byli rakovničtí Termiti (1963 - 65), s nimiž hrál na bicí nástroje. Potom působil v několika místních tanečních orchestrech (Melodie, Orchestr Jožky Fencla, Luxor) jako hráč na klávesové nástroje. Po epizodě v The New Undertakers (1973) přijal v roce 1974 angažmá u Elektronicu, kde se brzy stal vůdčí osobností. Jestli jste si toho ještě nevšimli, skupina Brutus stále regeneruje - jako chobotnice. Jedno rameno uhnije a hned naroste další. A tak to bude, doufám, stále. Ou jél"

Ivan Rössler

Fotogalerie