Československý beat-festival - Koncert legend – The Buttons

Československý beat-festival - Koncert legend – The Buttons

11.09.2018 - 09:49

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Po úmrtí kytaristy Fedora Freša zanikla i naděje, že letos uvidíme a uslyšíme legendární obnovenou skupinu Collegium musicum. Nicméně pořadatelům festivalu se podařilo zajistit důstojnou náhradu, a sice další slovenskou legendu šedesátých let The Buttons. Skupina vznikla v roce 1964 a zakládajícími členy byli zpěvák Dodo Šuhajda, basista Milo Pavelka a kytarista Milan Hudec. Přibyli další: bubeník Ali Koše, kytarista Kamil Paulovčín a klavírista Ervín Fulmek. Repertoár skupiny tvořily většinou skladby The Rolling Stones. Věrně reprodukovaná hudba slavné britské skupiny okamžitě chytila mladé publikum na Slovensku. Následovaly koncerty po celém Československu. Vyvrcholením účinkování na domácí scéně byla účast The Buttons na 1. Československém beat-festivalu, který se konal v pražské Lucerně v prosinci roku 1967.

Na naše otázky odpovídá zpěvák Dodo Šuhajda.

1. Čs. beat-festival – to byla tehdy velká událost, co se vám z té doby vybaví? 

První Čs. beat-festival byl tehdy bezpochyby velká událost, hlavně pro všechny mladé lidi, kterým se líbil bigbít. Bylo to jakési vyvrcholení snahy mladých muzikantů, kteří se snažili hrát tuto muziku tehdy ještě v relativně uvolněné svobodě. O rok později to už tak nebylo. Naše tehdejší vystoupení bylo trochu rozpačité, ale přesto se setkalo s velkým úspěchem u diváků, hlavně těch, kteří nás už znali z předchozích pražských koncertů. Možná jsme byli trochu unavení, protože jsme přišli do Prahy den před festivalem po týdenním turné po západních Čechách (Chomutov, Kadaň, Karlovy Vary… atd.). Rozladila nás i jedna událost. Přišel za námi do Lucerny náš krejčí, který nám přinesl zcela nové kostýmy (brokát, manšestr, samet…), a my jsme se při tom pohádali. Večer po koncertě jsme se zúčastnili jam session v tehdejším New clubu.

Jaký byl tehdy váš největší úspěch?

Samozřejmě vystoupení na beat-festivalu, ale i jiné koncerty v Brně, Ostravě, Bratislavě a jinde po Slovensku, zejména když se po odchodu The Beatmen  (1966) stal naším manažerem Peter Tuchscher, který disponoval nejlepší aparaturou na Slovensku, koupil nám nové kytary z NDR přímo z brněnského výstaviště, byla to tehdy velká věc!

Jaký je osud hráčů, kteří s vámi začínali a už nehrají?

Na jaře v roce 1968 jsme se rozpadli. Basista Milo Pavelka a bubeník Ali Koše odešli hrát do Holandska do baru, kytarista Milan Hudec šel na vojnu,  sólový kytarista Kamil Paulovčin začal studovat architekturu. Basista Milo Pavelka založil v 70. letech úspěšnou taneční kapelu "Michael Robert Sound", s níž úspěšně hrál několik let na západě. Bohužel v roce 2011 zemřel v Bratislavě. Bubeník Ali Koše také přes dvacet let působil v různých tanečních skupinách i jako kapelník. Milan Hudec emigroval v roce 1971 do Kanady, kde žije dodnes. Já žiji stále v Bratislavě, jsem ženatý a mám dvě dcery a čtyři vnuky.

Odkud jsou ti, kteří přišli až po roce 1989?

Noví členové, kteří nyní hrají v této sestavě, jsou klavírista Ervín Fulmek, který ale pochází z kapely, která už hrála na beatovém festivalu, byl hlavním iniciátorem (2007), abychom se po více než třiceti letech dali dohromady;  je také autorem většiny vlastních písniček, které momentálně hrajeme a nahráváme. Sólový kytarista Vladko Turčan je naše krevní skupina, hrál také na 1. Čs. beat-festivalu, ale s jinou kapelou. Dva mladí členové basista Juraj Majer a bubeník Milan Hlinka jsou talentovaní muzikanti, kteří hrají i v jiných bratislavských formacích. 

Na co se můžeme letos v prosinci v Lucerně těšit?

Máme připravený program, který se skládá ze starších našich písní a také nejnovějších skladeb, které momentálně nahráváme ve studiu u Janka Baláže (Elán), chceme samozřejmě zahrát i něco od The Rolling Stones, kapely které jsme stále věrní a stále se k ní vehementně hlásíme! Na koncert v Lucerně se velmi těšíme!

Skupina The Buttons v současnosti působí v sestavě (zleva doprava): 

Kamil Paulovčín - kytara, zpěv, vokál
Ervín Fulmek - klávesové nástroje, vokál
Juraj Majer - basová kytara, vokál
Dodo Šuhajda - zpěv, foukací harmonika
Milan Hlinka- bicí
Vlado Turčán - sólová kytara, vokál (sedí v popředí) 

 

Ivan Rössler