https://www.traditionrolex.com/16 ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL – SOUTĚŽ- KAROL KOMENDA TRIO | Muzimax.cz
ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL – SOUTĚŽ- KAROL KOMENDA TRIO

ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL – SOUTĚŽ- KAROL KOMENDA TRIO

21.07.2018 - 08:37

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Československý beat-festival byl loni s velkým úspěchem po padesáti letech obnoven. Letos se uskuteční znovu 16. a 17. prosince v pražské Lucerně. Ten první koncert uvede Legendy československé beatové hudby a zahraje si na něm i vítěz soutěže Rock pro tento rok, která se koná jako součást tohoto festivalu. Finále soutěže se uskuteční 3. listopadu v brněnském Sono centru. Porota už vybrala sedm finalistů (toho osmého bude vybírat veřejnost formou SMS hlasování). A my vám jednotlivé finalisty postupně představíme. Tím dalším je

KAROL KOMENDA TRIO

Slovenský kytarista a zpěvák Karol Komenda (07. 04. 1991) se v roce 2013 přihlásil do soutěže Česko-slovenská SuperStar s cílem podpořit mediálně svou kapelu. Sice je především kytarista, ale dokázal oslovit porotu i televizní diváky natolik, že ho poslali svým hlasováním do finále.

Poté, co tento ročník SuperStar skončil, Karol opět navázal na předchozí koncertní činnost kapely. Okamžitě vydali nový singl s názvem "TELL ME" přehráli starou věc s názvem "FIND A WAY". Nejnovější singl má název "EASY PEASY LEMON SQUEEZY".

V létě roku 2013, spolu s otcem vydává další singl – dvacet let starou otcovu píseň "Návraty", která dostala nový kabát a krásný videoklip.

Protože se Karol kvůli studiu na konzervatoři přemístil do Prahy, kapela neustále pracuje na novém repertoáru s novými členy (kolegy) ze školy. Na basu hraje vynikající baskytarista Samuel Barcík a za bicími sedí spolužák Jakub Nývlt. Karlovi jsme poslali několik otázek a obratem přišly odpovědi.

Když jste šel do „superstar“, pomohlo to kapele?

Musím upřímně říci, že to pomohlo hlavně mně. Zkušenost, jakou je superstar, bych doporučil opravdu každému, kdo by si rád vyzkoušel, jak to funguje tam "nahoře" v showbyznysu. Přimělo mě to přemýšlet nad sebou samým. Sám jsem v té době nevěděl co od toho očekávat a hlavně jsem nepočítal s tím, že se dostanu do finálových kol. Zpíval jsem příšerně a vlastně jsem se tam chtěl zlepšit - což je špatný model. Už první stovka byla pro mě pěkná "šupa".

Co se týče kapely, získali jsme díky tomu pár krásných akcií za lepší peníze, než jsme byli zvyklí a stejně to zajímalo více lidí, což bylo super. Já jsem se ale zamiloval a frčel do Prahy na školu, a to bylo naprosto krásné, úžasné a jsem za to strašně vděčný - ale kapelu to zabilo.

Jaký je váš největší úspěch?

Bude to znít jako trapné klišé, ale já jsem jednoduchý člověk a největší úspěch je pro mě to, že mám zdraví, svou rodinu, kamarády a že díky nim můžu dělat, co mě baví. Když se podívám na ty hudební úspěchy tak už jsem si prošel hraním v zakouřených poloprázdných barech (a ještě si projdu: D), hraním nekonečně dlouhých svateb a plesů (také mě to čeká), procestoval jsem kus světa na zaoceánských lodích a vystupoval v přímém přenosu v tom nejlepším vysílacím čase, ale všechno jsou to jen takové malé pseudo úspěchy oproti těm prvním jmenovaných.

Když jste se přestěhoval do Prahy, založil jste novou skupinu a co ta stará, zahrajete si s nimi?

Hrál jsem s nimi akorát před pár dny, když jsem byl teď doma. Dušan Beňadik (bicí) a Vladimír Darmovzal (basa) jsou špičkové mladí muzikanti. Jsou to ale hlavně kamarádi na celý život. Zažili jsme toho hodně a vím, že ještě zažijeme. Vlada znám od 6 let a zvládli jsme spolu i svaté přijímání. Vždy když přijdu z Prahy navštívit rodiče, snažím se s nimi setkat. Někdy si jdeme i zahrát, ale hlavně kecáme, kávičkujeme apod.

Musím ale říct, že jsem moc rád, že mohu hrát s mým součastnými muzikanty v Praze. Poznali jsme se na Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde jsme spolu hráli ve školním souboru a zjistili jsme, že tam je "ta nutná chemie". Na bicí hraje Jakub Nývlt, který hraje s předními českými kapelami a totéž vlastně platí pro pašáka za basou jménem Samuel Barcík. Jsou to hrozně fajn kluci a hlavně je důležité, že díky nim mohu pokračovat a snažíme se plodit něco nového.

Čeho byste chtěl dosáhnout?

Toto je těžká otázka. Jsem typ člověka, kterému věci přicházejí tak nějak doslova z nebe. Vlastně jsem hrozně vděčný za to, co mám. Nerad tlačím na pilu a jsem vlastně líný, ale když mě něco chytí, tak do toho jdu naplno.

Co se týče "světa muziky", chtěli bychom dodělat album, které už z půlky hotové, a živit se tím krásným starým dřevem, které držím v rukách. Skvělé by bylo hrát více vlastní muziku a ještě lepší by bylo, kdyby to lidé měli rádi a hráli bychom větší akce.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Musím dokončit školu! hah. Jak jsem se zmiňoval, studuji jazzovou kytaru na konzervatoři Jaroslava Ježka - jsem v 5. ročníku. Nejsem prototyp poctivého studenta, takže to bude ještě oříšek. Ale moc se těším na absolventský koncert a na lidi na škole, kteří jsou úžasní. Chci se ale více věnovat kapele a vydat něco nového, protože už dlouho jsme nedali nic ven - a přitom v šuplíku to už máme. Nečte to náhodou někdo, kdo by to chtěl zaplatit? Dále mám v plánu podat co nejlepší výkon na Československém beat-festivalu v SONO Centru! Hrozně moc se těšíme z toho, že si tam zahrajeme a že jsme se dostali do finále. Děkujeme!

Ivan Rössler

 

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16