Co odolá rázným úderům Edy Štěpánka?

Co odolá rázným úderům Edy Štěpánka?

03.09.2017 - 17:00

Rozhovory

Autor: Diana Michalová

Eda Štěpánek je bubeníkem mnoha projektů a hudebních těles. U některých nastálo, jinde pravidelně zaskakuje. Co Vás určitě nepřekvapí, je jedna z jeho stálých štací. S legendární kapelou Abraxas hraje již 7 let.

Edo, kapela Abraxas loni slavila kulatiny…

Vloni jsme oslavili 40 let. K té příležitosti vyšla i kompilace "Best Of".  

Ty ale bubnuješ na více frontách. Co nám povíš o kapele Soustrast?

Soustrast je metalová partička seskládaná z profíků, kteří to dělají pro radost a potěšení. Na letošek chystáme dlouho očekávanou desku "MERT" a pak možná i nějakou tour po našich luzích a hájích.

Slyšela jsem o nějakém novém projektu…

Nedávno jsem začal spolupracovat s kaplou Nightylus, což je ambiciózní projekt, který má jasnou vizi a našláplou sestavu hráčů, hladových po úspěchu nejen v ČR. Moc se těším, až vyleze na povrch, co chystáme! :)

A co chystáte, to mě zajímá…

Pracujeme teď na muzice, sehráváme se jako kapela. Postupně připravujeme desku a videoklipy, kde se dotkneme i kontroverzních témat. Rádi bychom to dělali s jiným než běžným přístupem kapel v ČR.

Ty máš ale rozjeté i další projekty…

Ano, působím ještě v "internetovém" mezinárodním seskupení Recode The Subliminal a ve svém vlastním projektu Amygdala, kde se starám o produkci. Co se záskoků týče, tak mě můžeš vidět s kapelou Dymytry, kde zastupuji jednoho z našich TOP bubeníků Miloše Meiera, dále vystupuji s Vaškem "Noidem" Bártou a příležitostně i v divadle Rock Opera Praha.

To je pořádný zápřah, že? Čemu se věnuješ krom hudby? Je na to vůbec čas?

Je to asi otřepaná fráze, ale vzhledem k tomu, že hudba je moje práce i koníček, tak jsem v ní namočen neustále - od cvičení na bubny, soukromé vyučování žáků, zkoušení s kapelami,… až k učení se na další nástroje a hudební produkci. Ale krom toho si rád zajdu do fitka nebo posedím s přáteli. Momentálně navíc dokončuji studium na Mezinárodní konzervatoři v Praze.

V čem Ti škola pomohla?

Jsem si jist, že konzervatoř je důležitá pro neustálé sepětí s muzikou a hudebním světem. Dalo by se tedy říct, že mi pomohla potkat další zajímavé muzikanty a získat kontakty. Samozřejmě mi dala i hudební rozhled a spoustu zkušeností nezbytných v praxi.

Asi se přesto shodneme, že škola není všechno. Jaké další faktory hrají roli?

Víš, bubeník by měl zastávat pozici muzikanta, měl by vnímat kapelu a hru jí přizpůsobovat. Jeho funkcí je samozřejmě držení rytmu a vytváření pevného základu celého tělesa. Můžete mít v kapele nejlepšího kytaristu na světě, ale jak bude zaostávat rytmika, kapela nebude stát za nic.

Edo, Ty jsi navázal spolupráci s Balbex. Být firemním hráčem je velká pocta.

Ano, od května 2016 hraji výhradně s paličkami Balbex. Důvody jsou jednoduché - prvotřídní produkty a profesionální přístup. Používám model 2B vyráběný z prémiového hikorového dřeva. Tento model má širší grip, zato je váhově přívětivý a perfektně vybalancovaný. Proto najde využití jak v jemnějším hraní, tak v tvrdších žánrech.

A Ty jsi takový rázný hráč… Jak se s tím paličky smířily?

Považuji se za něj. Právě že obrovskou předností paliček Balbex je jejich výdrž. Takže mým tvrdým úderům vzdorují nadměrně dobře.

Firma Balbex má jistou tradici, povíš nám o ní něco?

Balbex vyrábí paličky od roku 1997, letos je to tedy 20 let, kdy se drží na špici nejen tuzemské výroby. Expandovala ale i do zahraničí a dnes s nimi hrají i bubeníci z kapel jako jsou Nightwish nebo Lordi. 

Bicí, to nejsou pouze paličky. Pověz, jaké používáš činely?

Můj výběr pro činely byl vždy jasný - SABIAN. Sabian je největší výrobce činelů na světě a mě doprovází už od dob mých začátků. K mému štěstí jsem před nedávnem navázal spolupráci s českým zastoupením, které ke mně bylo vždy vstřícné. Samotné činely vynikají plným jasným zvukem a specifickou mírou kvalitního zpracování. Na tom se samozřejmě odráží i jejich výdrž. Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci - proto jsem od začátku volil TOP produkty z řad AAX, HHX, HH a AA.

Máš jasný výběr i pro samotné bubny?

Vždycky jsem hrál na bubny Sonor. Jsou to precizně vyrobené bubny německé výroby. Používám řadu Select Force, která je vyrobena z javorového dřeva.

A kdo je Tvým favoritem pro blány?

Rozhodně značka Evans. Na ně hraji už cca 5 let. Do té doby jsem vystřídal všechno možné, ale vždy jsem se k Evansu vrátil pro jeho skvělý a specifický zvuk. Používám převážně řady G2 a EC2. Na basový buben pak řady EMAD a ONYX a na virbl blány GENERA, HD.

Edo, když mluvíme o těch blánách. Protrhla se Ti někdy přímo při koncertě?

Stalo se mi to asi jen jednou v životě na koncertě s Dymytry. Naštěstí to bylo těsně před koncem setu. Od té doby si dávám pozor, aby se to neopakovalo :)

Pěkná perlička. Poděl se s námi ještě o jednu závěrečnou…

Teď jsi mě trochu zaskočila… Vtipných a veselých momentů zažívám fakt hodně. Ale opravdovou perlou pro mě asi je, když hrajeme s Abraxas a někdo z fanoušků na nás pořvává, ať zahrajeme Kabáty nebo Kluse. To nevím, jestli se mi chce brečet, nebo smát... 

Za rozhovor děkuje Diana Michalová

Fotografie z archivu Edy Štěpánka

 

Fotogalerie