Koncert legend - Tichá dohoda

Koncert legend - Tichá dohoda

05.12.2018 - 13:51

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Na koncertu legend 16. prosince v pražské Lucerně, který se koná v rámci dalšího ročníku Československého beat-festivalu, je „služebně nejmladší“ legendou Tichá dohoda. Kapela vznikla bezmála dvacet let poté, co se uskutečnil první ročník tohoto beat-festivalu, a sice v roce 1986. Na jejím počátku byl zpěvák, kytarista, skladatel a textař Dan Šustr, se kterým jsem se potkal, abych se o Tiché dohodě dozvěděl víc.

Bylo to skutečně v roce 1986, potkal jsem se tehdy s bubeníkem legendární skupiny Letadlo Jiřím Šimečkem, který mi řekl, že má basistu Zdeňka Marka.

(Tady do toho vložím poznámku: Zdeněk Marek není jen basista, ale je známý i jako herec - hrál např. ve filmech „Pražská pětka“ a „Vrať se do hrobu“. Zdeněk v té době pracoval v Knihkupectví Karla Čapka v Žitné ulici a díky jeho „podpultovému“ přísunu tehdy nedostatkové literatury se Danovi dostala do rukou i kniha Tichá dohoda – a podle ní vznikl název skupiny).

Dan Šustr pokračuje: O něco později jsme přibrali ještě kytaristu Honzu Hájka (později Jižní pól – dodnes), se kterým jsem znal z účinkování v kapele Karla Vavřínka Půl Tváře, a takhle vlastně vznikla první Tichá dohoda. Jirku Šimečka pak nahradil Pavel Špaček. Natočili jsme demo-kazetu „Zlatý Grál“ (1987) a zahráli jsme na pár koncertech (tehdy se moc koncertovat nedalo) a byli jsme na Rockfestu ´87. A rok na to jsme se rozpadli.

Tichá dohoda – Přátelé (1987)

 

A co bylo dál? Další sestava?

Ano, další sestava Tiché dohody vznikla v roce 1989, to už jsme se potkali s Blankou Šrůmovou a celá devadesátá leta jsme bojovali o přízeň posluchačů. 

Tichá dohoda – Vítr (1990)

 

Slavným bodem v historii Tiché dohody bylo její pětadvacáté výročí.

Vezmu to možná trochu zeširoka. Měl jsem blízko k řadě hudebníků, například to byl Jan Vozáry a jeho bratr Dušan, kteří hráli s Mejlou Hlavsou ve skupině Fiction, potkával jsem se i s Petrem Mukem (měli jsme stejného vydavatele). Pak jsme se v roce 2010 několikrát náhodně potkali s Petrem Mukem. Když pak zemřel, šel jsem do pověstné „krabice od banánů“, kam dávám staré fotografie, a vyndal složku s první sestavou Tiché dohody. Byla tam i naše vůbec první fotografie z roku 1986. A tak jsem si uvědomil, že rok 2011 bude čtvrtstoletí. Takže ta krabice s fotografiemi, smrt Petra Muka (jsme stejný ročník, oba jsme se narodili v roce 1965, stejný ročník je také Dušan Vozáry) vyvolaly vzpomínky, které vyplavaly z té banánové krabice, což mě inspirovalo vyvolat setkání všech členů Tiché dohody po letech, „dokud jsme ještě naživu“.

 Na koncertě jsme zahráli skladby, které byly jakýmsi průřezem dosavadní kariéry.  Zúčastnili se skoro všichni členové. Rok na to jsme ještě udělali vzpomínkové turné, pak to zase nějakou dobu usnulo, Já jsem v té době pracoval na projektu The Soulmates Tribute Project, což je taková sranda partička. Měl jsem něco roztočeného se zpěvačkou Zuzanou Vintrovou, kterou jsem objevil, a když jsme točili dvojku tohoto projektu, oznámila Blanka, že už s TD dál hrát nebude (spolupracuje s Janem Saharou Hedlem). A protože album Kladno-Manchester, kde jsme natočili 10 coververzí mých oblíbených britských kytarovek, které mě inspirovaly, měl jsem silný vnitřní pocit, že to zní jako Tichá dohoda, protože z téhle hudby jsme hodně vycházeli. No, a když už Blanka nebyla v Dohodě, tak jsem po dlouhé úvaze tuto dvojku vydal pod hlavičkou Tiché dohody s hostující Zuzanou Vintrovou. Ale podtitul je stále The Soulmates Tribute Project – vol. 2

Tichá dohoda – Setting Sun (2015)

 

Dan mi dal dvě CD a to první se jmenuje Kladno Manchester a v podtitulu má The Soulmates Tribute Project - Vol. 2.

Dan pokračuje: Jsme považováni za kapelu osmdesátých až devadesátých let, kdy jsme byli velice známí, ale to moc nedává smysl. Náš sound je starší, inspiruje mě hudba 60. a 70. let a snažím se tak i skládat, aranžovat a hrát. Podle mě je důležité, aby toto posluchači beat-festivalu věděli a tak nás poslouchali. 

Zuzana Vintrová se stala mezitím stálým členem Tiché dohody, hrajeme mix starých i nových věcí. Před dvěma lety jsme oslavili třicet let. Já jsem k tomu vymyslel parafrázi na slavné album Achtung Baby skupiny U2, a sice Achtung 30! 

Tichá dohoda – Achtung 30!

 

Loni jsme pak vydali šesté řadové album Hlasitá revoluce, která teď vychází i na vinylu. Na té desce je zřetelně slyšet, že se vztahuje k těm šedesátým a sedmdesátým letům. K titulní písni jsem dělal poměrně složitý klip. Ostatně v jejím textu se zpívá, že přišla hlasitá revoluce, když přišly kapely s elektrickou kytarou v ruce. Já jsem tu písničku věnoval svým velkým oblíbencům MC5, tuhle skupinu tady zná poměrně málo lidí, protože měla poměrně krátký jepičí život. 

Ne tak Tichá dohoda, která je na scéně více než třicet let. 

 

Tichá dohoda – Hlasitá revoluce (2017)

 

Takže ještě jednou: Koncert legend 16. 12. pražská Lucerna - Tichá dohoda a její Hlasitá revoluce na vinylu. A pochopitelně i další legendy: The Buttons, Peter Lipa s Blues Bandem Luboše Andršta, Pavel Sedláček s Cadillacem a další. 

Ivan Rössler

Foto Vendula Fantová

Fotogalerie