LadyPraga – verše jsou jako oheň

LadyPraga – verše jsou jako oheň

20.06.2017 - 15:25

Rozhovory

Pražská kapela LadyPraga od svého loňského debutu nezahálí. Pilně koncertuje po českých klubech a zároveň se připravuje na letní festivaly. V dubnu tohoto roku navíc zachytili své koncertování zvukem i obrazem v útulném prostředí brněnského hudebního klubu Stará Pekárna. Mezitím se rozrostl repertoárový list kapely o nové autorské skladby a kapela kráčí dál svým směrem. Jejich klipová prvotina atakuje na sociální síti hranici 120 000 zhlédnutí. O tom co plánují a na co se těší LadyPraga, jsme si popovídali, tentokrát s celou kapelou.

Jak hodnotíte necelý rok od prvního gigu?

„Naši pouť jsme odstartovali koncem září 2016 a od té doby poměrně pravidelně koncertujeme, převážně po pražských hudebních klubech. V poslední době jsme se však podívali i mimo spádovou oblast Prahy, přesněji do Českých Budějovic, anebo do jihomoravské metropole. V Brně jsme celý koncert natočili a momentálně probíhá střih prvních skladeb, a to jak zvukový, tak i obrazový“, bilancuje zakládající člen baskytarista Martin Knesl.

Zpěvačka Veronika dodává: „Brno bylo velmi silným zážitkem, atmosféra byla opravdu famózní. Ráda bych se tam na podzim vrátila. Stará Pekárna má svoje kouzlo a obecenstvo nás podpořilo dokonale.“  A pokračuje: „Našim premiérovým videoklipem jsme se dotkli legendy, když jsme zpracovali, poněkud po svém, známý hit Englishman in New York. Byli jsme připraveni na různorodé reakce, přeci jen se takto veřejně známá skladba neinterpretuje úplně jednoduše. O to víc nás překvapily veskrze pozitivní ohlasy na toto odlišné zpracování.“

Čím aktuálním žije kapela?

„Mě baví práce na nových skladbách, které se postupně objevují v našem rejstříku“ ujímá se odpovědi pianista Honza Kubín. „Autorská tvorba je v tomhle směru velmi svobodná a prostor, který nabízí, je nekonečný. Někdy si pouštím první vzniklé nahrávky určité skladby a porovnávám je s aktuální podobou. Občas se u toho docela dobře bavím“, usmívá se Honza.   

„Za mě se nejvíc těším na letní festivaly, které máme v plánu, obzvlášť přitažlivý je pro mě Hradecký slunovrat. Ten láká opravdu výbornými jmény tuzemské hudební scény, včetně hostů z Polska. Pro mě je open air skvělá možnost zahrát si na velkém pódiu“, doplňuje bubeník Karel Kříž a Martin upřesňuje: „Na festivalu, který se odehrává v krásném prostředí romantického zámku v Hradci nad Moravicí, se objevíme v sobotu krátce po 18:00 hodině.  Parta kolem Vaška Müllera, ředitele festivalu, dělá tuto akci s velkou chutí a na organizaci je to opravdu vidět. Jsme zvědaví na tu atmosféru, která se daří organizačnímu týmu každoročně navodit“. A aby toho nebylo málo, Verča doplňuje kluky: „Naopak na konci prázdnin se připravujeme na benefiční koncert pro benešovskou porodnici s názvem Open door hospital fest, který se uskuteční 26.8. v areálu zámeckého parku Konopiště. Je super, když může naše hudba přispět k dobré věci. A jako jediná ženská v kapele mám možná k této akci o nějaký ten krůček blíž než kluci“, směje se Veronika Bergmanová.    

Co, podle vás, posluchači v tvorbě LadyPraga najdou?

 „Už od začátku se snažíme o fúzi několika oblíbených hudebních žánrů. Stěžejním stylem je pro nás asi pop, na jedné straně s nahlédnutím do jazzu nebo šansonu,a na straně druhé se umíme přiklonit i k rocku či funku. Jako nástrojové trio, bez kytary, jsme našli svůj vlastní specifický zvuk, kterým prezentujeme naše skladby“ odpovídá kapelník Knesl a Verča dodává: „Mě naše formace nabíjí energií a dodává sílu do běžného života. A to bych přesně chtěla, aby fungovalo směrem k našim posluchačům. Proto se na každý koncert svědomitě připravujeme a snažíme se předvést to nejlepší z nás. V dnešní době to asi ani jinak nejde.“

     

   Zpěvačka LadyPraga - Veronika Bergmanová                          foto: Jiří Bergman

 A textově?

„Martin píše texty, odrážející aktuální události a příběhy, které ho nějakým způsobem zaujaly. Nejprve si povídáme o tom, co má aktuální písňový text vyjadřovat, případně pak následně upravujeme délku veršů nebo vyměňujeme některá slovíčka za jiná, lepší. Jakmile je textová část skladby ve finále, řešíme melodii zpěvu, následuje výraz, dynamika atd...“ pokračuje vokalistka Veronika: „Texty čerpají z každodenních zkušeností a příběhů, které nás potkávají. Dají se jimi popsat krásné okamžiky našeho života i ty méně povedené. Protože verše jsou jako oheň – mohou zahřát i ublížit“.  

Naše povídání o LadyPraga uzavírá Martin Knesl: „Celá kapela se podílí na výkladu konkrétního námětu a Verča ten scénář servíruje posluchačům, za našeho doprovodu. A podle mého názoru to dělá skvěle. Vždy mě opanuje pocit, jakoby skladbám vdechla duši.“  

Foto: Jiří Bergman

Na dnešní hudební scéně působí tato kapela trochu jako zjevení. Bez kytar, naopak s dominantním vokálním projevem, brázdí koncertní vody svým vlastním směrem. Pokud vás zajímá, jak taková kapela vypadá naživo, navštivte některý z jejich koncertů. Věřím, že budete příjemně překvapeni.