Lucie Dobrovodská - váš osvěžovač sluchu

Lucie Dobrovodská - váš osvěžovač sluchu

26.09.2015 - 18:04

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Přišel mi zajímavý mail se slovy: Ráda bych vás informovala a případně požádala o zveřejnění zprávy, že naše "bláznivá kapela" Lucie Dobrovodská & Paka (plná Indiánů z Moravy) :D vydává své první album :).

Začnu asi klipem pro pobavení a inspiraci :) :

Když se nepodaří vybrat cílovou částku, tak půjdeme asi pro koleje :))). To je legrace.

K mým největším úspěchům patří asi účast v semifinálových kolech mediálních pořadů Hlas ČS a ČS má Talent:
https://www.youtube.com/watch?v=5atOBZ43wlk

https://www.youtube.com/watch?v=SsZ61Kw9c1I

​Rozhodla jsem se vstoupit na profesionální hudební dráhu a natočení vlastního alba je prvním krokem. CD bude opravdu skvělé. Spolupracují s námi muzikanti, kteří hráli s Vlastou Redlem v době jeho největší slávy v kapele Každý den jinak. Točíme jej v profesionálním studiu M​i​chala Vašíčka v Benešově u Boskovic.

Vytvořili jsme i projekt na portále hithit.cz, abychom získali potřebný obnos a dali vědět, že se chystá tato hudební lahůdka.
https://www.hithit.com/cs/project/1450/prvni-deska-lucie-dobrovodske-hlas-cs-skupiny-paka

Také podpis byl neobvyklý:
Lucie Dobrovodská, Váš osvěžovač sluchu :)

Protože není zas až tak běžné, aby kapela hledala sponzory mezi svými fanoušky, poslal jsem Lucii pár otázek. A zde jsou její odpovědi.

Proč chcete natáčet CD a co na něj chcete dát?

Už několik let, od doby prvních větších úspěchů ​ (Porty, Folkový kvítek aj.)​, odpovídám na dotaz, kdy natočím své CD. Odpovídala jsem, že až budu přesvědčená, že nadešel ten správný čas. Nechtěla jse​m​ natočit CD jenom proto, abych měla něco v ruce. Dnes vystupuji se skvělými muzikanty v uskupení Paka. Po našem vystoupení se lidi culí, mají radost, jsou pozitivně naladění a leckdy se ptají, kdy znovu přijedeme a dobijeme jim baterky :). Řekli jsme si, že natočíme pozitivní album a lidi si budou moci to své pozitivno napustit kdykoliv se jim zamane. Dalším důvodem je, že se chceme vrhnout na profesionální dráhu a mít album s vlastní tvorbou je taky trochu podmínkou. Třeba při oslovování dramaturgů a pořadatelů je třeba mít materiál, který vás prezentuje. Tím také částečně odpovídám, co na albu bude. Plánujeme 12 písní, z nichž 11 je autorských s českými texty. Ta dvanáctá je třešnička na dortu :).

 

Proč si myslíte, že by Vám měli posluchači přispět? Co jim za to dáte?

Ze všech stran jsme obklopeni negativními zprávami ze světa a lidi z toho už mají hlavu kolem. Myslím si, že je opravdu potřeba se vyladit do pohody a věnovat pozornost něčemu, co ve vás evokuje tvoření, radost, postaví vás na nohy. A to právě naše album dokáže. Člověk zde najde energické písně, veselé motivy, i něco na zamyšlení. Prolínáme různé žánry. Hledali jsme i studio, kde dokáže mistr zvuku přenést onu pohodu do nahrávek, a našli jsme studio Michala Vašíčka. Na nahrávání se budou podílet také naši hosté, kteří dokáží písně "obarvit" vlastní invencí - bývalí spoluhráči Vlasty Redla a jeho pověstného uskupení Každý den jinak (David Velčovský - bicí, Michal Vašíček - režie, strunné nástroje). Přizveme ještě další hosty: klávesy - Štěpán Baloun, saxofon - Jan Vašina (t.č. hraje s Petrem Bende)​ aj.

Četla jsem​  několik článků od českých producentů, že se u nás skoro nic netvoří. My chceme být důkazem, že se tu právě dělá kvalitní hudba, která obstojí i na zahraničních trzích. Jen je potřeba si víc věřit a makat na sobě. My chceme naši kulturu prezentovat i v zahraničí. Jsme pozvaní na turné do Austrálie, kam v lednu vyrazíme a toto album bychom s sebou velmi rádi vzali. Nabídek máme více, třeba do Brazílie, N​orska či Anglie. Ale všechno samozřejmě postupně. Máme rádi humor​, proto jsme vytvořili motivační klip, aby nám lidé přispěli na vznikající CD. Je to taková sranda s motivem, že budeme dolovat koleje, abychom na CD sehnali finance :). Na jeho konci vyzýváme lidi, aby nám v rámci bezpečnosti na trati raději na CD přispěli :). Nejlepší je se na něj podívat a udělat si obrázek sám :). 

Co lidem za to dáme? Kromě skvělé muziky a dobrého pocitu, že se podíleli na albu, které dá o sobě ještě vědět :), nabízíme prostřednictvím portálu hithit spoustu odměn. Princip je takový, že si člověk vybere odměnu v nějaké hodnotě, tu si zakoupí a tím nám přispěje na vznik alba. Když se cílová částka (80 tis.) vybere, hithit nám většinu pošle (po odečtení nákladů a provize). Když se nevybere cílovka, tak budou peníze vráceny všem, kteří si odměny zakoupili. 

Nabídku odměn postupně rozšiřujeme. Můžete si vybrat:

- stažení alba ve formátu MP3 ještě před oficiálním vydáním

- předkoupení CD s věnováním (zaslání poštou nebo osobní převzetí)

- CD s věnováním + lístky na křest

- CD s věnováním + zpověď muzikanta abstinenta :) - aneb Řidič, ten tvrdej chleba má. Nepiju alkohol, protože mám na něj alergii, a tak vozím celou kapelu a zažívám s nimi docela vtipné příběhy a napíšu o tom takovou povídku.
- Album na fešáckém flash disku + hrnek + foto s věnováním + odznak
- CD s věnováním + tričko Já su Pako
- Přispěvatel s námi může jít na pivo + dostane podepsané CD + odznak

- Kalendář s fotkami z našich koncertů a pohodovou atmosférou + CD nebo ještě je zde varianta trochu lechtivého kalendáře s klukama, kde je nafotí naše dvorní fotografka v mírně bizarních pózách :) ..vkusně a s vtipem

- Vyrazím s některými na vyjížďku na koni (western) nebo na motorce - jezdím aktivně na enduru, tak si můžeme udělat pěkný výlet

- Připravili jsme netradiční kurzy, které lektorují členové kapely :)
"JAK ULOVIT ŽENU" - Radim vám prozradí triky účinného svádění žen :) 
"PRAKTICKÁ LOGISTIKA" (Radim) - Naučte se plánovat své cesty do detailu, ušetříte čas i finance :). 
"IMPROVIZACE V ŽIVOTĚ I NA PÓDIU" - Saša vám udělí praktické rady, jak zvládnout životní či pódiové situace za pomocí improvizace, v níž je mistrem :) 
"SÁM SOBĚ ZUBAŘEM" - Nemáte moc rádi zubaře? Nevadí :). Saša vás naučí, jak si poradit ve chvíli, kdy vám vypadne třeba i přední zub :D 
"RYTMIKA - ZÁKLAD KAPELY" - Staňa vám předá zkušenosti ve výuce rytmického cítění a držení tempa. 
"ZLEPŠETE SI SVOJI KARMU " - Staňa se podělí o rady, jak vylepšit svou karmu. Předem se domluvíte, která oblast vás zajímá (buddhismus nebo ohřev vody) :-). 
"ZPĚVEM K EMOČNÍ ROVNOVÁZE" - Skrze zpěv dokážeme ze sebe dostat emoce, které nás dostávají do kolen. Lucie vám dá několik rad, jak na to. :-) 
"PROFI ŽIVOTOPIS" - Lucie vám pomůže vypracovat profi životopis, tak abyste zazářili. :) 
- Ošetřovatelem šelem v brněnské ZOO + CD s věnováním + triko Já su Pako - můžete se stát ošetřovatelem medvědů a udělali jsme si legraci, že zrovna toto je výborný dar pro tchýni :)

- Někdo si může vybrat odměnu, kdy mu napíšeme píseň na jeho téma, případně něčí píseň můžeme zpracovat do našeho podání a případně příštího alba

- Můžeme přijet k někomu domů a zahrát mu tam akusticky a udělat si pěkný večírek

- Nabízíme se jako kapela na večírek s následným živým karaoke, kdy si s námi lidi zazpívají známé hitůvky

- A úplně na závěr je odměna pro milovníky cestování, kdy s námi můžete vyrazit na měsíční turné do Austrálie, kde v lednu bude krásné léto :), procestujeme kus země, zažijeme nemalá dobrodružství, zahrajeme v několika městech a poznáme spousty zajímavých lidí.

​Zde je samotný projekt, kde nás mohou posluchači podpořit:
https://www.hithit.com/cs/project/1450/prvni-deska-lucie-dobrovodske-hlas-cs-skupiny-paka

 

Zkuste mi popsat svou blízkou budoucnost, například co vás čeká do konce roku a zda už máte plány na příští rok.

Plány do konce roku jsou takové, že natočíme CD :). Uděláme několik křtících koncertů po ČR. Jednáme o netradičních místech :). Kromě toho zahrajeme na několika benefičních akcích. Chystáme se na turné do Austrálie, kam vyrazíme v lednu a v únoru se vrátíme. Letos jsme hráli na festivalech Rock For People, Sázavafest (unplugged stage), OAMF Přeštěnice, OAM Černá v Pošumaví, Folkové prázdniny atd... Příští rok bychom si zde opět rádi zahráli s novými písněmi, dostali se na velká pódia a taky do rádií. Měli bychom v létě vyrazit na koncertní šňůru do Chorvatska. Vše se formuje. Každopádně jsme rozhodnuti udělat maximum pro profesionální hudební dráhu. 

Ivan Rössler