Sejdeme se v Troníčku

Sejdeme se v Troníčku

23.02.2019 - 16:28

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Petr Rímský je zajímavý písničkář. Dovede vhodně využívat šanson, ale i blues. Hraje skvěle na kytaru a dobře zpívá. Prosadil se i na albu Jarka Nohavici Mikymauzoleum (1993), ale má řadu vlastních desek. S největší pravděpodobností jsme se potkali poprvé v osmdesátých letech na Portě a od té doby ho příležitostně sleduji. Před časem se dal do spolku s kytaristou, zpěvákem a flétnistou Jiřím Holoubkem ze Spirituál kvintetu a společně dělají pořad Písničkáři sobě v půvabném prostředí Divadla Troníček. Byl jsem se tam před časem podívat, protože jako hosty měli tentokrát dva brněnské bardy: Pavla Váně a Jiřího Vondráka. Byl to neobyčejný večer. Zalíbilo se mi tam natolik, že jsem se rozhodl nenechávat si to pro sebe a dát to dál. A tak jsem Petrovi položil pár věcných otázek a dostal jsem pár věcných odpovědí. Snad vám to bude k užitku.

Nejbližší pořad bude 27. 2. 2019 od 19:30 v Divadle Troníček a hostem bude tentokrát Jan Burian.

 Jak dlouho děláš pořad Písničkáři sobě a koho už jste s Jiřím Holoubkem "testovali"?

S těmi improvizacemi jsem začal na festivalu Folky-Nefolky, který jsem na počátku 90. let dělal na hradě Helfštýn. Trochu improvizace, trochu pohled do šatny, když „si hrajeme“. Vrátil jsem se k tomu v Příbrami, kde mi pomáhal tamní písničkář Petr Vašina, občas jsme tento pořad dělali i v Dobříši. V Divadle Za plotem jsem dělal jednu sezónu pořad sám a druhou se ke mně přidal Jirka Holoubek, který se mnou i přešel i na další sezónu do Divadla Troníček. Takže s Jirkou je to druhá sezóna.

Zaskočil vás některý z hostů něčím neobvyklým?

Ten pořad je v principu improvizační, takže se počítá se vším. Spíš nás někdy zaskočí, že se někteří opravdu schopní umělci improvizace trochu bojí. Ne snad, že by se brali až tak vážně, ale pro některé je to velký krok do neznáma. Mají strach, že improvizovat neumějí, nevědí vlastně, co se po nich bude chtít. My je v tom necháváme trochu záměrně v rámci „parchantismu“ sobě vlastního, ale hlavně proto, že to sami nevíme. Pro nás je to tudíž také dobrodružství a na nás je, abychom hosty na scéně trochu uklidnili a pak zase trochu „vykolejili“.

Proč sis do party vybral zrovna Jiřího Holoubka

Protože je nejen dobrý muzikant a sám také improvizace schopný, což je samostatná disciplína, ale protože je jako parťák na scéně pohotový. Je to jiné, než v rádiu nebo na festivalu, tam je na moderování možnost se připravit. Tady moc ne. Jirka se nebojí, má fantazii, je s ním sranda, ale umí být i uznalý. Sranda a úcta pohromadě, to mě baví.

Koho můžeme po Janu Burianovi ještě v divadle Troníček vidět?

V březnu máme ještě malinko nejasno, jakmile budu vědět s jistotou, pošlu informaci. V dubnu přijede Ivo Jahelka. Poslední květnový je věnovaný nám samotným. Takový „Rímčákův výročák“. Hosty jsou různí spoluhráči z dřívějška. V další sezóně, kterou už připravujeme, se jistě opět potkáme s Honzou Spáleným, ale rád bych pozval například i někoho ze Slovenska a taky z Polska. Jsou tam skvělí písničkáři a málo tu o nich víme.

Ivan Rössler

Fotogalerie