The Buttons & Friends

The Buttons & Friends

16.06.2021 - 21:14

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Legendární skupina The Buttons pokřtí 22. června v bratislavském Ateliéru Babylon své nové album The Buttons & Friends. Vznikalo deset let a kapela do studia pozvala řadu hvězd. Mimo jiné i Jána Baláže ze skupiny Elán. Také kmotr bude hvězdný – Petr Janda! Ostatně byl to právě Petr Janda, který mne na legendární bratislavské Rolling Stones upozornil a díky jeho tipu jsem je pozval v roce 2018 na druhý obnovený Československý beat-festival do pražské Lucerny. 

Co k novému albu říká zakládající člen kapely Dodo Šuhajda? 

První skladby nového CD začaly vznikat hned po prvním albu „Between The Stones“ z roku 2011. Album se tvořilo na naše podmínky dlouho, ale v případě naší nezvyklé kapely je to normální. Nejsme kapela, která pravidelně vystupuje, cvičíme jen tehdy, když jdeme vystupovat. Tak jsme postupovali i v případě nahrávání tohoto CD. Když vznikla nová písnička, šli jsme ji cvičit, nazkoušet a když byl volný termín ve studiu, tak jsme se ji nahráli.

Jaká byla spolupráce Jánem Balážem?

Janko Baláž nám maximálně vycházel vstříc a nejen to. Pomáhal nám při aranžmá a technickém provedení nahrávek, měl s námi obrovskou trpělivost. Byl zvukovým, hudebním režisérem a stal se producentem našeho CD. Spolu s Jankem Červenkou nám nahráli písničky na vysoké technické úrovni.

A kmotr Petr Janda?

Petr nám album pokřtí. Je to můj starý přítel, známe se už od 60. let minulého století. Jsme stále v kontaktu, navštěvujeme se i v soukromí. Spolupracovali jsme spolu na mnoha akcích, v prosinci roku 2018 naši kapelu uvedl v pražské Lucerně, kde jsme vystoupili na Československém beat-festivalu, který byl po padesáti letech obnoven. Těšíme se na publikum, bude tam hodně našich kamarádů a příznivců. po dlouhém čase se konečně budeme moci setkat ve větším počtu. 

Ivan Rössler

Fotogalerie