The Primitives Group na Odyssfestu

The Primitives Group na Odyssfestu

06.05.2024 - 12:40

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Odyssea a kapely, které spojují 70., 80. a 90. léta minulého století se sejdou 22.6.2024 v Újezdu u Přelouče. Vystoupí skupiny Geronimo, ORIENT - 60 let, The Primitives Group, Progres 2, Zemětřesení 2, Praying Mantis (Velká Británie), Odyssea Classic a Miloš Dodo Doležal. 

Dnes bych vám rád představil skupinu The Primitives Group. 

Jsou vlastně internacionální kapela. Sjíždí se na každý koncert. Frontman – zpěv, bluesová harmonika Ivan Hajniš ze Švédska, kytarista Zdeněk Burda z Německa, rytmika ze severní Moravy – Šumperka, klávesové nástroje – Jarda Šantrůček od Hradce, houslistka Helén RockHousle z Prahy. 

Ivan HAJNIŠ – zpěv, kytara, bluesová harmonika je český blues-rockový zpěvák, kytarista, hráč na foukací harmoniku a v neposlední řadě legenda československého undergroundu. A protože je současně i frontmanem skupiny, položil jsem mu dvě otázky:

Na kterém festivalu jste se v poslední letech cítili nejlépe a proč?

Tento rok se těšíme opět na Valašský špalíček – ale máme i důležité fesťáky např: koncert s Olympikem ve Stříbrné Skalici, velké akce Brno, Teplice, Hradec. Všechny letošní akce jsou pro nás důležité a pochopitelně se těšíme na Odyssfest,

Která událost – kromě festivalu Odyssfest – je pro vás letos nejdůležitější?

Nejlépe jsme se cítili na Valašském špalíčku – v prostorách zámků Žerotínů a důležité pro nás byly dva Československé beat festivaly v pražské Lucerně, které jsi pořádal, protože to odvysílala Česká televize.

A jako bonus přikládám malý kousek z mojí nové knížky, kde popisuji můj první kontakt s kamarády z Odyssey v roce 1990.

Bini Laney mě přemluvil, že s ním musím jet na koncert plzeňské legendární kapely Odyssea do Chlumce nad Cidlinou. Nasedli jsme tedy do mého amerického maxi vanu, osmiválce Dodge, který jsem měl tenkrát, jako transportní bus naší švédské kapely Blues Line, a jeli jsme za kamarády do Chlumce. Když jsme přijeli na místo koncertu, byl jsem překvapen, kolik lidí se tam sešlo. Bylo tam snad dva tři tisíce mladých, svobodných lidiček. Dýchla na mě roc´k svoboda, pivo, guláš, holky a živá muzika. Můžu říct, že jsem byl v ten moment nesmírně šťastný, po dlouhých dvaceti létech v emigraci, doma, ve svobodném Československu, bez bolševika, a s big beatem.


V Chlumci nad Cidlinou mě kluci z Odysey přemluvili k hostování. Zazpíval jsem si s nimi asi tři pecky, snědl guláš a vypil pár piv. V šatně jsem tam s klukama z Odyssey zažil i rock ´n´ roll . Měli tam docela pohledné fanynky. Ukažte Ivanovi kozy, přikázal holkám basák kapely. A holky beze studu vytáhly trička až pod bradu. Vybalily na mě své docela slušně vyvinuté kozy. To bylo to pravé, svobodné, radostné, freek out show. Měl jsem z toho setkání velkou radost. Bylo to moje první vystoupení na České půdě po více než dvaceti létech v emigraci. Po odehrání koncertu jsme se všichni odebrali i s jejich fanynkami do místního hotelu, a proflámovali jsme tam vesele celou noc. Ráno, když sem došel k autu, zjistil jsem – že mi nějaký debilní týpek, který asi neměl rád americká auta, nebo se mu nelíbilo moje vystoupení s Odysseou, nebo neměl rád emigranty, prohodil oknem na pravé straně mého oblíbeného vanu cihlu. Nebyla to pro mě moc veselá zpráva a pěkně sprostě jsem si zanadával.

Fotogalerie