Čágo bélo, šílenci

Čágo bélo, šílenci

03.02.2019 - 07:58

Zprávy

Autor: Ivan Rössler

4. 2. slaví Nova pětadvacet let. Nebudu tajit, byl jsem u jejího zrodu. A byl jsem i u zrodu famózního startu pořadu Eso s moderátorkou Terezou Pergnerovou, která do pořadu vnesla osobitý způsob moderování. Někteří kolegové jí říkali „ručička“, protože velmi živě a neobvykle gestikulovala. Ještě jí nebylo dvacet, když moderovala první Eso. Tereza se na Nově neobjevila náhodou. Mnohem dřív mi ji přivedl do rozhlasu Eduard Pergner, kterého jsem angažoval jako redaktora do redakce zábavy, kterou jsem na počátku devadesát let vedl. To jí bylo tak patnáct, šestnáct. Přesně si to nepamatuji. A protože mou zálibou bylo živé vysílání, posadil jsem si ji při jednom programu proti sobě a jeden pořad jsme společně odmoderovali. Pak jsme ji dali dohromady s Rudolfem Hrušínským nejmladším a vytvořili jsme z nich moderátorskou dvojici. Už ani nepamatuji, jak se ten jejich společný pořad jmenoval.

Když jsem nastoupil do Novy, dostali jsme poměrně široké pole působnosti. I když Nova neměla být hudební televizí, přesto hned na začátku dva hudební pořady nastartovala: Klipy klepy s Michalem Viktoříkem a Eso s Terezou. Dělali jsme konkurs na moderátory a Tereza byla jednoznačně nejlepší. Když se Eso na obrazovce objevilo, stalo se okamžitě fenoménem. Porady na gramofonových vydavatelstvích začínali debatou, který klip nasadí do Esa. Ponechali jsme v tomto ohledu firmám volnou ruku, protože to byla svým způsobem jejich soutěž.

Když se hudební pořady na Nově přežily, Klipy klepy zmizely z obrazovky jako první, mělo skončit i Eso. Jenže obchodní oddělení ke svému velkému překvapení zjistilo, že o Eso mají zájem někteří zadavatelé reklamy, protože v něm nacházeli svoji silnou cílovou skupinu. Byla tam prostě velká koncentrace mladých lidí, kterou u jiných pořadů nenašli. 

Tereza se proslavila i osobitým pozdravem Čágo bélo, šílenci, který se stal současně i názvem více než třiceti cédéček s nejrůznějšími hudebními kompilacemi. A velmi dobře se to prodávalo. Popron, který tyto kompilace vydával, si mnul ruce.

Eso mělo jednoduchý princip: soutěžilo 11 klipů. Pět novinek, šest postoupilo z minulého týdne.  Pokud se klip udržel, tuším, pětkrát, dostal červené eso a postoupil do soutěže o zlaté eso. Eso se udrželo velice dlouho, snad drží i rekord jako nejdéle vysílaný pořad TV Nova. Poprvé před pětadvaceti lety, naposledy v roce 2009, tedy před deseti lety. Eso přežilo i mě, vydržel jsem na Nově o tři roky méně.

Takže berte tuto malou vzpomínku jako oslavu Novy a jejího čtvrtstoletí. Možná příště napíšu, jak to bylo v Esu s medvídkem skupiny Lucie.

Ivan Rössler

Fotogalerie