Co donutilo muzikanty z Limetalu přetextovat staré hity Citronu?

Co donutilo muzikanty z Limetalu přetextovat staré hity Citronu?

17.05.2016 - 17:18

Zprávy

Autor: BrainZone

Nahrávku, jejíž důvod vzniku nemá na české scéně obdobu, vydává v těchto dnech kapela Limetal, kterou tvoří legendární sestava někdejšího Citronu, tedy všichni původní členové, pokračující bez bubeníka Radima Pařízka. Právě ten vlastní ochrannou známku na název Citron a muzikantům zakázal hrát kapelové hity, u nichž je autorem textů.

Staré písničky ovšem po Limetalu chtějí jejich fanoušci. Hudebníci je proto citlivě přetextovali a ve studiu živě nahráli, aby si je mohli lidé zpívat na koncertech. Nyní vycházejí na dvojCD Pravdu ukáže čas (BrainZone). Jeden disk obsahuje 10 klasických „citroňáckých“ skladeb z období alb Plni energie, Radegast nebo Bigbítový Pánbů ovšem s novými texty. Druhý představuje dvě nové autorské písničky Limetalu, které předznamenávají debut plánovaný na podzim. Výpravný obal CD (digipack) upoutá zajímavým obrazem, jehož autorem je malíř Petr Vašíček.

„Před prvním pražským koncertem Limetalu v Hard Rock Cafe jsme narazili na problém. Náš bývalý spoluhráč si zařídil výjimku u Ochranného svazu autorského a společně s právníky kontaktoval a stále kontaktuje pořadatele všech našich koncertů. Vyhrožuje jim pokutami, pokud čtyři členové Citronu zahrají byť jedinou skladbu, ve které je uvedený jako spoluautor. Na indexu jsou tak písničky, které jsme hudebně celé složili a zaranžovali a u OSA jsme u nich napsaní jako sedmdesátiprocentní autoři,“ říká kytarista Jaroslav Bartoň.

„Samozřejmě, že jsme řešili, co s tím. Naši právníci nám radili hrát ty písničky dál. Vždyť my jsme autoři té hudby. Nakonec jsme se ale dohodli, že zvolíme jinou cestu, aby se pořadatelé koncertů nestali rukojmími v našem sporu,“ říká baskytarista Vašek Vlasák.

Limetal proto zákaz od spoluhráče vzal jako výzvu a rozhodl se písničky přetextovat, což skupině posvětila i OSA. „Nové texty naši fanoušci přijali skvěle. Jen nás požádali, abychom je nahráli na nějaké album, aby si je mohli zpívat,“ doplňuje zpěvák Fany Michalík.

Výsledkem je CD, které muzikanti nechtěli zvukově přibližovat tehdejšímu soundu ani písničkám dávat modernější kabát, jaký dostává nový repertoár Limetalu přiložený na druhém disku. „Prostě jsme si na pódiu postavili bubny, vytavili aparáty a s energií sobě vlastní písničky zaznamenali dohromady bez střihů a úprav tak, jak je hrajeme naživo. A všechno zlé je k něčemu dobré. Celá ta kauza nás stmelila a my zjistili, že mezi náma funguje nejen skvělá muzikantská chemie, ale že si především sedíme lidsky!“ doplňuje kytarista a autor textů Jiří Šperl.

Členové Limetalu, kytarista Jaroslav Bartoň i baskytarista Václav Vlasák jsou spojováni s nejslavnější érou Citronu, která začala v roce 1984 a aranžérsky i skladatelsky se podíleli na všech zásadních albech, včetně kultovních Plni energie a Radegast. Zpěvák Fany Michalík zase v kapele vystřídal na přelomu osmdesátých a devadesátých let Láďu Křížka a je slyšet i na desce Vypusťe psy z roku 1990. Jako poslední přišel kytarista Jiří Šperl, který vyplnil místo po zemřelém Jindřichu Kvitovi. Právě rodina Jindřicha Kvity vyjádřila nedávno Limetalu veřejně podporu, stejně tak jako potomci někdejšího zpěváka Citronu Stanislava Hranického, který před třemi lety podlehl rakovině.

Zdroj: BrainZone

 

Fotogalerie