FENOMÉN ARGEMA-4. díl - Argema vykuklená, aneb těžký úděl muzikanta

FENOMÉN ARGEMA-4. díl - Argema vykuklená, aneb těžký úděl muzikanta

18.11.2018 - 14:36

Zprávy

Autor: Pepa Holomáč

Příchodem Karla do kapely Stress (Meteor) nastaly rozpory nad tvorbou kapely. Čupr coby manažer stále ještě setrvával a Karel začínal prosazovat nové myšlenky v tvorbě kapely. 

„Raději od kapely odejdu, než bych se měl podřídit,“ prohlásil na jedné ze zkoušek Karel. ”Tak já jdu taky,” nato Bobr a konec kapely Stress byl zpečetěn.

„Co budeme dělat?“ bezradně prohlásil Bobr, když oba opustili zkušebnu. 

„No, zajedeme do Ždánic, tam zkouší Inverze a pokusíme se zlanařit některé muzikanty,“ povídá Karel, ve kterém se začaly rodit budoucí manažerské schopnosti budoucí kapely.

Hvězdárna ve Ždánicích posloužila Inverzím coby zkušebna a tam byli její muzikanti Karlem a Bobrem zastiženi. Slovo dalo slovo a základy kapely byly postaveny. Zlanařit se podařilo Slávka Borovičku, Jardu Kozu Pavelku a Pepu Pavku. Do nové rodící se kapely nastoupil již Slávek na post kytaristy a na basu přivedl kamaráda z Kyjova Oldu Gistra, který se jako jediný pyšnil vysokoškolským titulem, ač tomu jeho vzezření hippie napovídalo pramálo.

Kapelu čekal nelehký úkol a to vymyslet název. Tady se názory zakládajících členů rozcházejí. Jedni tvrdí, že to byl Bobr, který s názvem Argema koketoval již v dobách Stress, jiní mají za to, že to byl právě Pepa Pavka, který v té době působil coby učitel zeměpisu a v nějakém přírodovědném atlasu motýla Argema Mimossae objevil. Já byl v té době na vojně, takže vše kolem názvu mám pouze zprostředkovaně. Ponechme tedy tuto otázku prozatím otevřenu, snad se k tomu vrátím v některých pozdějších kapitolách, až na řadu přijde ta novodobější Argema. Nicméně kapela s nočním motýlem v názvu byla na světě. Tedy spíše to byla taková housenka, která se zakuklila do zkušebny, aby se ten nádherný žlutý motýl mohl se vší parádou teprve narodit. Pro ty, co si potrpí na přesné datum, tak to byl listopad LP 1982.

Skladby do nově vzniklé kapely přinesl jak Slávek z Inverze, tak Bobr ze Stress. Ve velké míře se ale začalo prosazovat skladatelské duo Holomáč/Horák a dalo tak vzniknout nezapomenutelným hitům, které postupně zlidověly a Argema z nich v podstatě čerpá dodnes. Ale nejenom Argema, slýchám často po celé republice tyto skladby v podání mnoha tanečních i rockových kapel. Mezi nejznámější hity této dvojice patří bezesporu Barová zpěvačka, Dávej pozor na normální lidi, Proroctví, Jsem, jaký jsem, Dlouhé roky, Vyznání a mnoho dalších. Zvláště Vyznání se stalo hymnou všech zamilovaných a z éteru tuto skladbu slýchám dodnes.

Je nazkoušeno a kapela může vyrazit brázdit regionální pódia. Tím prvním se má stát rodná vesnička dvou členů z kapely (P. Pavka-K. Holomáč), a to vinařstvím protkané Čejkovice. Stát se tak mělo v roce 1983 na svátek všech chlapů, tedy 19. března. Spojením vína a Josefské zábavy bylo zaděláno na první průser mladé kapely, který- jak se v pozdějších letech ukázalo - neměl být také zdaleka tím posledním. 

Jak dopadla premiéra mladé kapely se můžete dočíst v knize Fenomén Argema, kterou zakoupíte v a-shopu Argemy.

Pepa Holomáč

Foto: Karel Holomáč

Fotogalerie