Kniha FENOMÉN ARGEMA slaví rok od svého vydání-2.díl

Kniha FENOMÉN ARGEMA slaví rok od svého vydání-2.díl

20.10.2018 - 14:19

Zprávy

Autor: Pepa Holomáč

Je to přesně rok, co vyšla kapele Argema dlouho očekávaná knížka FENOMÉN ARGEMA. Obsáhlá ilustrovaná publikace na svých 280 stranách o velikosti 235 x 276 mm popisuje podrobně nejen celou 35 letou historii kapely, ale také několik let, které předcházely zrodu této české bigbítové legendy. U příležitosti prvních narozenin budeme postupně až do konce roku na těchto stránkách publikovat výňatky z této knihy a budeme rádi, když si ji zakoupí ti, co tak ještě neučinili. 

Kapitola 2: Amerika po česku aneb bez fernetu nehrajeme

Postupem času, jak už to bývá, došlo i v naší kapele k personálním změnám. Na post kytaristy přichází Radek Cibulka, na baskytaru Ivan Nemšovský a zpěv si vzal na starost Vašek Potužník, všichni rodáci z nedalekých Dubňan. To už byla posila, výborní muzikanti a dobří kamarádi. Kapela začala pravidelně vystupovat a velmi brzy se stala nejznámější kapelou v regionu. Návštěvnost dva tisíce bigbítu chtivých lidí byla běžná věc. Pamatuji si, že jsme po jedné tancovačce dělali poradu, abychom zjistili, co děláme špatně, že přišlo jen tisíc lidí. V dnešní době věc nepředstavitelná. Svoji popularitu jsme si uměli náramně užívat. Každý muzikant měl svého řidiče, pořadatel musel zajistit kuřivo v podobě amerických cigaret, litr fernetu a grilovaná kuřata. Prostě Amerika.

To jsme jednou takhle přijeli, tuším, do Hovoran u Hodonína, v šatně pět balíčků amerik značky Marlboro a litr Bechera.

„Kde je Fernet?“ zaznívá od Radka

„Fernet v obchodě neměli, tak jsme vám koupili Bechera, ten je taky dobrej,“ zachraňuje situaci pořadatel.

„Možná pro vás, ale my bez fernetu nehrajeme,“ zaznívá od Radka, „sežeňte si ho, kde chcete.“ Sehnali.

Baštou Galaxií byla Skalka, vesnice nedaleko Kyjova. Zdejší bigbíty byly specifické. Odpoledne zavřeli hospodu, naložili pípu na traktor a jelo se do přírodního areálu na okraji vesnice, kde štamgasti pokračovali ve svých alkoholických orgiích, dokud jsme je decibely z našich aparátů nevyhnali do jejich příbytků.

Po jedné takové tancovačce jsme byli pozvaní na mejdan, který se měl uskutečnit v klubovně místní organizace svazu mládeže (SSM). Jako místní celebrity jsme na takovém podniku nemohli pochopitelně chybět. Pro místní svazačky jsme byli ikony, vedle kterých se mohly patřičně zviditelnit. My si toho byli samozřejmě vědomi a náramně jsme si tento status užívali. Mejdan se nesl, jak jinak, v alkoholovém duchu, což nemohlo dopadnout dobře.

Co se na mejdanu nakonec událo, a jaké následky to pro kapelu mělo, se dočtete v knize Fenomén Argema, kterou si můžete objednat na odkaze zde.