Od Kinga Elvise po AC/DC - historie rocku

Od Kinga Elvise po AC/DC - historie rocku

04.04.2016 - 11:00

Zprávy

Autor: Redakce

Vznik rocku a 50. léta v hudbě se označují jako začátek nového století. Tehdy se zrodil rock and roll, přímý předchůdce rockové hudby a právě tehdy se začaly psát nové dějiny hudebního světa. Historie rocku je stejně bohatá jako jeho žánry. A pokud byste se opravdu chtěli ponořit do dějin rocku, pravděpodobně byste nad nimi strávili několik bezesných nocí. Místo toho si ale můžete pustit nějako dobrou rockovou vypalovačku. A přitom se s námi proletět českou i světovou rockovou scénou od počátku do současnosti.

Rock and roll změnil svět. Přerovnal lidem myšlení. Započal něco naprosto neznámého a dobrodružného, co bylo třeba důkladně prozkoumat. Hlavními pákami rockových vypalovaček se stala elektrická kytara, basová kytara a bicí a klávesové nástroje. Postupem času se ale rock obohatil i dalšími hudebními směry. Nasál inspiraci například jazzem, ale i klasickou hudbou, minimalismem, populární hudbou či folklorem. Z rocku se pak zrodily další hudební subkultury jako punk či metal. Ale jak vznikla tato hudební revoluce?

První rockeři již ve 40. letech

Opravdové jádro rocku hledejme už ve 40. letech v Americe. Tehdy byl rock ale menšinovým žánrem, o který se pokoušelo jen málo hudebníků, a z té doby neexistují téměř žádné desky. Dá se říct, že první rock částečně vyšel z blues či přesněji z blues černošského. Dave Bartholomew se řadí mezi americké hudebníky a opravdové pionýry rocku, ale o rockovou hudbu se zajímala i jedna z prvních žen v rocku, Ruth Brownová či skupina The Clovers. Rock se měl ale stát něčím daleko zajímavějším.

 „The King“ Presley obrátil svět v 50. letech naruby

Poválečná 50. léta v USA – to je hlavně televize, nakupování a pohodlnější život. Do té doby velice oblíbený swing a blues se ocitly na okraji zájmu a začalo se masově rozvíjet spíše černošské rhythm & blues. To pak společně s country a western hudbou výrazně ovlivnilo rozvoj rock and rollu a vznik rocku. Hodně tomu pomohl zejména rozmach rozhlasu.

Rockové šílenství odstartoval americký zpěvák Bill Haley, který mezi roky 1955-1956 vytvořil řadu populárních melodií i v té době naprosto netradiční hitovku „Rock Around The Clock.“ Měl ale smůlu s image „nudného strejce.“ Brzy ho tak zastínil „The King“ - Elvis Presley. Symbol nové éry skloubil inspiraci z černošského spirituálu, blues a country a přepsal dějiny. Životopis Elvise Presleyho již vydal na stovky knih. Stal se idolem také hlavně kvůli neobvyklému vzhledu, díky kterému vybočoval.

Elvis Presley

Ačkoliv Presley nebyl zakladatelem rock and rollu, má dodnes pověst rockového krále. A také trochu zastínil další hudební talenty jako jednoho z prvních kytarových virtuozů Buddy Hollyho či Paula Anku s písní Diana, Stevieho Wondera či Raye Charlese.

Zlatá šedesátá, Beatles a ti druzí

V letech šedesátých ovlivnili rockovou scénu samozřejmě nejvíce The Beatles. Co by se s nimi stalo, kdyby si jich nevšiml jejich budoucí producent Brian Epstein? Opravdový hudební zázrak byl na světě a tehdejší „beatlemánie“ se nedala popsat slovy. Drsný, ale melodický, rychlý kytarový rock Mersey Sound s více hlasy měl na svědomí desítky úspěšných desek stejně tak jako tisíce omdlévajících fanynek. Brouci masově zpopularizovali rock and roll.  A spousta interpretů se je následně snažila napodobit. Album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band bylo vydané v červenci 1967 a je často označováno jako nejvlivnější rockové album všech dob. Řadí se také mezi 20 nejprodávanějších alb historie hudby.

The Beatles

Zároveň jejich melodická hudba ale našla taky své odpůrce. Alternativou k líbivému zvuku The Beatles byli The Rolling Stones, kteří položili základy hardrocku. Něžné melodie vystřídal drsný chraplák Micka Jaggera. A zrodily se další legendy. Jedna z jejich nejznámějších skladeb „(I Can’t Get No) Satisfaction” v roce 1965 odkazuje na téma boje proti komercionalizaci, a „valící se kameny” se tak ohrazovali proti tehdejšímu stavu společnosti.

Šedesátky přinesly mnohem více rockových skupin a stylů. Na světlo světa se tak dostal rhythm and blues v elektrifikované podobě, tedy takzvaný blues rock a americký kytarista B. B. King. Na americký rock and roll ve spojení s country navázal swamp rock a Creedence Clearwater Revival a také country rock a jeho hlavní představitel Bob Dylan. Ze smutku blues a gospelu se narodil styl soul, který proslavili Ray Charles, James Brown či Aretha Franklin, či jeho rychlejší forma pod názvem funk se zpěvákem Rodem Stewartem. Boom rocku 60. let doplnil také psychedelic rock, tedy hudba zejména kalifornských kapel včele s The Doors. Své čestné místo na poli rocku mají i experimentátoři jako Lou Reed a The Velvet Underground, kteří ani nenapodobovali The Beatles and The Rolling Stones, ani nevytvářeli nové styly hudby.

Bob Dylan

Nová éra punk rocku v 70. letech

Opravdovým bojem proti mainstreamu se stal vznik punk rock a punku v 70. letech. Právě v té době se zrodil nový hudební směr, kterému daly tvar a zvuk kapely jako Ramones, Sex Pistols či The Clash. Stejně jako nástup rock and rollu a později rocku se i punk rock stal fenoménem. Fanoušci napodobovali nejen styl oblékání, ale pojali hudbu jako životní styl, protestovali proti mainstreamu a vymezovali se proti autoritám.

80. a 90. léta na vlně tvrdého rocku

V 80. a 90. letech se v rocku projevilo jeho tvrdé jádro. Na scénu tak přišly styly jako heavy metal a další podoby hard rocku, punk a z něj vyšlé hard core a grunge. K průkopníkům tvrdého a syrového rockového stylu patří AC/DC, Deep Purple nebo Led Zeppelin.

Rocková hudba ve 21. století

Alternativní rock, heavy metal a punk rock, hard rock – bigbeat, progresivní rock, underground, folk rock či jazz rock – dalších stylových žánrů rocku se v průběhu let vyvinulo mnoho a mísí se zde rocková hudba s různými etniky a jinými směry hudby. Dalo by se říci, že každý si v něm najde to své.

Současně ale přelom tisíciletí znamenal pro mnoho hudebních legend rozpad či úplný zánik. V roce 2011 tak skončila éra symbolu alternativního rocku, kapely R.E.M, Oasis, Beady Eye, či At the Drive-In, Sonic Youth, My Chemical Romance a mnoha dalších. Jak se bude rock vyvíjet v následujících letech? A jak se s ním bude experimentovat? Pořád ale máme jistotu, že nezapomenutelné rockové pecky s námi již zůstanou napořád. 

Fotogalerie