LAURA MÁ SVOJE ZOO

LAURA MÁ SVOJE ZOO

25.03.2024 - 13:56

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Skupina Laura a její tygři pokřtila nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini.  Album vychází poprvé v historii kapely pouze online, k dostání je na streamovacích platformách a v internetových prodejnách jako např. supraphonline.cz.

Kapela i po téměř čtyřiceti letech zachovává jak charakteristický kostým – černé brýle, bílé košile a černé kalhoty, tak i klasické obsazení, v jejímž čele stojí charismatická zpěvačka a šlapající rockovou rytmiku doplňují excelentní kytaristé i kvalitní dechová sekce.

S kapelníkem skupiny Laura a její tygři Karlem Šůchou se znám mnoho let. Pamatuji jejich začátky v osmdesátých letech a pamatuji se, jak jsme v Neprakta klubu natáčeli pro Mikrofórum jejich první písničky a s chutí je v rozhlase zahráli. Jsem rád, že mohu i po letech s Karlem občas pohovořit. 

Takže Karle, proč vy, rockeři, jste se pustili do písniček s dětmi a pro děti?

Naše současná spolupráce s dětským sborem Ústecké Bambini navazuje na spolupráci se sborem Koťata z Chlumce u Ústí nad Labem, která začala víceméně náhodně, ale vyústila ve velmi povedené album Džungle nebo město. Album Koťata a jejich tygři: Džungle nebo město patří k tomu nejlepšímu co Laura a její tygři kdy vytvořili. Koťata vyrostla, dnes jsou dospělá, ale jak čas plynul, potkával jsem stále více zajímavých lidí, jejichž děti „vyrostly“ s albem Džungle nebo město. Pochopil jsem, že písničky pro děti mají stejný, možná i větší zásah než písničky pro dospělé, protože dnešní bystré děti, to jsou budoucí úspěšní dospělí. Proto, když jsem chtěl natočit další dětské album, obrátil na sbormistryni Lenku Bérešovou, se kterou jsem se poznal ve sboru Koťata, Z počátku jsem si myslel jsem, že použijeme osvědčenou značku Koťata a jejich tygři, ale Lenka již vedla svůj sbor a chtěla používat jméno Ústecké Bambini, takže na albu Zoo Zoo! je uvedeno Laura a její tygři a Ústecké Bambini.

Proč jste si vybrali jako téma zrovna zvířátka z pražské Zoo?

Zvířátka jsou dětem blízká a na jejich příbězích lze v písničkách, podobně jako v bajkách, ukázat lidské chování a jednání. Díky našemu jménu Laura a její tygři jsme vícekrát spolupracovali s pražskou Zoo, například v roce 2017 jsme pokřtili mláďata tygra malajského Wanitu a Bulana. V Zoo máte všechna zvířátka krásně pohromadě, tak jsem si otevřel webové stránky pražské Zoo, pročítal je, hledal a nacházel inspiraci. Třeba písnička Návrat divokých koní je takřka doslovný popis dlouholeté aktivity Zoo Praha, zaměřené na návrat Koně Převalského do volné přírody v jejich původní vlasti. K této písničce Ústecké Bambini natočili videoklip, ve kterém jsou použity záběry z převozu koní armádním letounem Casa do Mongolska, poskytnuté pražskou Zoo.

Fotografie z křtu desky dokazují, že Laura a její tygři jsou stále nabití energií. Tak ať se jejich zvířátkům na desce daří. Mimochodem o Lauře a jejích tygrech jsem na muzimax několikrát psal:

Laura a její tygři: Žár v továrně na sny

Laura a její tygři naposledy na scéně

Žár trvá

 

Ivan Rössler

Fotogalerie